Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, Rusaliile, și-a căpătat numele de „Rusalii” de la sărbătoarea trandafirilor din lumea romană „Rosalia”, consacrată cultului morților. Astfel, sâmbăta dinaintea Rusaliilor este destinată pomenirii celor trecuți în neființă, zi cunoscută și sub denumirea de Moșii de Vară. 

Denumirea de „Cincizecime” vine de la faptul că se prăznuiește la cincizeci de zile după Paști, conform crestinortodox.ro

Rusalii

Iată pe ce dată pică Rusaliile în 2024, când românii vor avea liber de la stat.

[Sursa foto: Wikipedia]

Pe ce dată pică Rusaliile în 2024?

Sărbătoarea Rusaliilor face parte din categoria sărbătorilor cu dată schimbătoare, astfel încât nu are o dată fixă.

Citește și: Câte zile libere legale de la stat avem în 2024? Lista completă cu sărbătorile legale pentru angajați

Întotdeauna această sărbătoare este prăznuită la 10 zile după Înălțare sau la 50 de zile după Paști. Este ziua în care Duhul Sfântul S-a pogorât în chip de limbi ca de foc asupra Apostolilor.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?- wowbiz.ro

Potrivit  sursei citate anterior, în 2024, sărbătoarea Rusaliilor va fi celebrată pe data de 23 iunie.

În zilele de 23 și 24 iunie 2024, de Rusalii, Românii vor avea liber legal.

Scurt istoric al sărbătorii Rusaliilor

Sărbătoarea Rusaliilor este menționată în Noul Testament, în cartea Faptelor Apostolilor, în al doilea capitol. Aici se spune că Duhul Sfânt Se coboară din cer ca un vuiet mare de vânt și se împarte deasupra capului fiecăruia dintre cei prezenți, în chip de limbi de foc. 

Aceasta este sărbătoarea întemeierii Bisericii creștine deoarece în această zi, după cuvântarea însuflețită a Sfântului Apostol Petru, aproximativ 3.000 de oameni s-au convertit la creștinism și au alcătuit prima comunitate creștină din Ierusalim.

rusalii 2024

Iată câteva lucruri interesante despre sărbătoarea Rusaliilor în 2024.

[Sursa foto: Doxologia]

Până spre finalul secolului IV și începutul secolului V Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh. În jurul anului 400, aceste două sărbători s-au despărțit una de cealaltă, iar Cincizecimea a rămas numai ca sărbătoare a Pogorârii Sfântului Duh.

Sărbătoarea Cincizecimii este reactualizată în chip duhovnicesc în cadrul Sfintei Liturghii. De fiecare dată când se rostește o rugăciune de invocare, de chemare a Duhului Sfânt peste creație și peste darurile din ea, precum vinul și pâinea, la Liturghie, de ficare dată se reactualizează Cincizecimea.

Citeste si: Cristina Cioran, destăinuiri cu lacrimi în ochi despre momentul în care și-a adus pe lume fiica. „Este inimaginabil. Te simți mic și vinovat că ai făcut ceva.”- kfetele.ro

Citeste si: Ce temperaturi vor fi la mare în weekendul 20-21 iulie 2024?- radioimpuls.ro

Citește și: Pe ce dată începe Postul Paștelui în 2024? Tradiții pentru Lăsata Secului

Prin lucrarea Sfântului Duh se șterge din creștini păcatul și se lucrează asemănarea cu Dumnezeu. Astfel, în Utrenia duminicală se cântă: „Prin Duhul Sfânt toată făptura se înnoiește iarăși dobândind starea cea dintâi”

De Rusalii, în biserici se aduc frunze verzi de tei sau de nuc care se binecuvântează și se împart credincioșilor. Ele simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh Care S-a pogorât peste Sfinții Apostoli.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si