Indicele ROBOR, prima scădere din acest an, la doar o zi după ce Mugur Isărescu a "certat" băncile

La doar o zi după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a criticat băncile pentru comportamentul lor "pesimist", care a dus la o creștere constantă a indicelui ROBOR și la decuplarea lui de dobânda-cheie,

Author: Sorin Negru miercuri 10 august 2022 , 15:04

robor

Indicele ROBOR, prima scădere semnificativă din acest an

[Sursa foto: Pixabay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri de la 8,14% până la 8,06%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională

a României (BNR).

Citeste si: Noi scumpiri galopante în România. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: "Băncile au sărit calul și au dus ROBOR-ul peste dobânda-cheie"

Este prima scădere semnificativă din acest an și vine la doar o zi după ce guvernatorul BNR Mugur Isărescu a acuzat băncile că nu țin cont de recomandările Băncii Centrale.

Mugur Isărescu: Piețele au tendința să supra-reacționeze în perioadele de criză

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a declarat marţi, la conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei, că băncile "au sărit calul" cu indicele ROBOR şi s-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară.

Citeste si: BNR a majorat din nou dobânda-cheie, până la 5,50%. Ce efecte va avea decizia asupra banilor românilor

"De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe", a explicat Mugur Isărescu.

Citeste si: Marcel Ciolacu, vești proaste despre compensarea preţurilor la energie

Guvernatorul BNR le-a transmis un mesaj personal băncilor: să se uite cu mai multă atenţie la mesajele Băncii Naţionale. El a declarat că "speră şi crede" că atunci ROBOR-ul la 3 luni se va apropia de rata de politică monetară

"De mai bine de 4-5 luni s-a decuplat ROBOR-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a mai spus Mugur Isărescu.

Cum a evoluat indicele ROBOR în 2022

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, ceea ce înseamnă că crescut până acum cu 150%. 

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 8,21% pe an, de la 8,27%, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,33% pe an, de la 8,36% pe an, marţi.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si