Multi copii romani adoptati in Marea Britanie la inceputul anilor '90 au probleme de sanatate mintala ca adulti, arata studiile

Multi copii adoptati din orfelinatele din Romania de familii britanice, la inceputul anilor ’90, se confrunta cu probleme de sanatate mintala si in prezent, desi au devenit adulti, atrag atentia cercetatori britanici si germani, care vor sa inteleaga ce s-a intamplat in organismele fostilor orfani - in special in cazul celor 20% care nu par sa prezinte traume pe termen lung - scanandu-le genomul, relateaza BBC News.

A.S., joi 23 februarie 2017 , 10:28

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cercetatori de la King's College London, University of Southampton si din Germania au amintit, intr-un articol publicat in The Lancet, ca toti cei 165 de copii adoptati din orfelinatele din Romania la scurt timp dupa caderea comunismului au avut initial intarzieri in dezvoltare si au suferit de malnutritie.
In timp ce multi dintre cei care au petrecut mai putin de sase luni in institutie au aratat semne remarcabile de recuperare pana la varsta de cinci sau sase ani, cei care au petrecut mai mult timp in orfelinate s-au confruntat cu probleme sociale, emotionale si cognitive mai profunde si de mai lunga durata.

Printre cele mai comune probleme, dintre care unele au continuat si in viata de adult, se numara dificultati in formarea de relatii si deficit de atentie si concentrare.
De asemenea, membrii acestui grup prezinta un risc de trei, pana la patru ori mai mare de a avea probleme emotionale in viata adulta. De altfel, peste 40% dintre ei au avut contacte cu servicii de psihiatrie.

Desi nivelul IQ-ului lor s-a intors la normal in timp, rata somajului in randul membrilor acestui grup a fost mai mare decat in cazul altor copii adoptati din Romania sau din Marea Britanie.
Potrivit echipei de cercetatori care l-a realizat, acesta este primul studiu pe scara larga care arata ca lipsurile si neglijarea in prima perioada a vietii au un efect profund asupra sanatatii mintale si emotionale de mai tarziu.

Profesorul Edmund Sonuga-Barke, cercetator de la King's College London, a explicat ca este posibil ca “ceva destul de fundamental sa se fi intamplat in creierele acelor copii, in pofida familiilor (adoptive – n.r.) si a scolilor pe care le-au frecventat”.
In acest conditii, scoaterea copiilor din aceste situatii de neglijare cat mai repede posibil si ducerea lor “intr-o familie iubitoare” este cruciala.
 

Sursa: News.ro.

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si