
1 din 4 | Muzeul Florean din Maramureș

2 din 4 | Muzeul Florean din Maramureș

3 din 4 | Muzeul Florean din Maramureș

4 din 4 | Muzeul Florean din Maramureș
Muzeul Florean din Maramureș: Iată ce trebuie să știi despre parcul inedit care se întinde pe 40 de hectare
În inima Maramureșului, între Cernești și Târgu Lăpuș, pe drumul ce duce spre pitoreasca Țară a Lăpușului, se întinde un parc de artă monumentală unic în România – Parcul de Sculptură al Muzeului Florean. Întins pe 40 de hectare, în zonele cunoscute sub numele „Poiana Soarelui” și „Poiana la Nuci”, acest spațiu neconvențional este parte integrantă a unei inițiative private în domeniul artei contemporane.
O inițiativă privată cu viziune artistică
Sediul principal al instituției se află în Baia Mare, însă adevărata atracție a muzeului o reprezintă parcul de sculptură monumentală de la poalele munților Lăpușului.
Muzeul însumează peste 10.000 de piese de artă contemporană din întreaga lume, fiind una dintre cele mai importante colecții private de acest gen din România. Obiectele provin de pe toate continentele și reflectă o varietate impresionantă de stiluri, tehnici și teme.
Muzeul Florean din Maramureș
Citește și: 4 locuri din Maramureș pe care turiștii le omit când vizitează această regiune
Parcul de Sculptură: un muzeu în aer liber
Înființat în 1997, Parcul de Sculptură de la Florean se constituie ca un veritabil muzeu în aer liber, unde natura și arta se împletesc armonios. Sculpturile de mari dimensiuni, plasate direct în peisajul natural, oferă vizitatorilor o experiență estetică aparte, în care lucrările devin parte din ritmul pădurii.
Locul are un caracter poetic și contemplativ, iar dimensiunea sa de 40 de hectare permite o explorare amplă și tihnită a operei artiștilor invitați.Muzeul Florean din Maramureș
Tabăra de Sculptură „Cărbunari”: un incubator de creație
Colecția muzeului s-a îmbogățit constant prin intermediul Taberei de Sculptură „Cărbunari”, organizată anual începând cu 1998. Asemănătoare cu celebra Tabără de la Măgura (1970–1985), „Cărbunari” funcționează după un principiu meritocratic: cinci artiști sunt selectați prin concurs și beneficiază de burse de creație care le oferă toate condițiile necesare pentru a-și continua experimentele artistice în cadrul taberei.
La finalul fiecărei ediții, lucrările sunt instalate în parcul de sculptură, iar fiecare participant donează muzeului o sculptură de mici dimensiuni, contribuind astfel la extinderea colecției permanente.
Muzeul Florean din Maramureș
Citește și: Ce înălțime are cea mai mare cascadă din România? Cascada Cailor se află în Maramureș
Evenimente internaționale
Muzeul Florean este activ și în cel al promovării artei contemporane prin evenimente prestigioase.
Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.
Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.
În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.
Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.