NATO avertizează Rusia şi Belarus: "Suntem pregătiţi"

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a avertizat Rusia şi Belarus să nu ameninţe aliaţii organizaţiei nord-atlantice. Aceste avertisment a venit deturnarea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri.

Author: Andreea Stoica duminică 06 iunie 2021 , 10:05

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Suntem desigur pregătiţi, în caz de urgenţă, să protejăm şi apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de ameninţare venită din partea Minskului şi Moscovei", a declarat Stoltenberg pentru publicaţia germană Welt am Sonntag.

"Suntem vigilenţi şi urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus", a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine "tot mai dependent" de Rusia.

"Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state"

Jens Stoltenberg spune că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova şi Minsk din ultimele luni. "Am învăţat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia şi Republica Moldova", a spus el, care a amintit că "NATO este o alianţă defensivă".

Lituania, Letonia şi Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

Citeste si: Rusia va instala noi trupe militare la granița cu Europa. Ce spune secretarul general adjunct al NATO?

În urmă cu două săptămâni, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene- Atena şi Vilnius- să aterizeze de urgenţă la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici şi iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestaţi.

Citeste si: Angela Merkel: Nu avem informații că Rusia a avut vreo legătură cu incidentul din Belarus

În contextul în care Uniunea Europeană a răspuns la acest incident cu sancţiuni împotriva Belarusului, preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukaşenko pentru discuţii şi a declarat că Moscova va susţine Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin şi-a reafirmat sprijinul pentru Lukaşenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

Citeste si: Polonia va fi prima ţară din NATO care va cumpăra drone armate din Turcia

Jens Stoltenberg a mai declarat că situaţia din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa şi preşedintele american Joe Biden. Secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ şi că va continua să fie revizuită.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si