Ne pleaca medicii. Un nou studiu confirma acest lucru: 83% dintre tinerii medici vor sa lucreze in strainatate. Salariile mici, principalul motiv!

Un sondaj realizat de Colegiul Medicilor din Bucuresti arata o realitate crunta. 83% dintre tinerii medici sustin ca e posibil sa emigreze, in timp ce 30% vor face sigur acest lucru. Potrivit sondajului, doar 10,6% dintre tinerii care au completat chestionarul afirma ca nu au avut niciodata o asemenea intentie.

A.C., marți 21 iunie 2016 , 16:20

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Referitor la locul de munca, tinerii prefera "o alta tara din Uniunea Europeana", "sistemul public din România", pe ultimul loc clasându-se "sistemul privat din România". Daca li s-ar oferi aceasta posibilitate, o treime dintre tineri ar vrea sa aiba propriul cabinet medical, informeaza Agerpres.

Motivele principale pentru care tinerii vor sa lucreze in strainatate sunt nivelul scazul de salarizare, conditiile materiale din unitatile medicale, orele suplimentare de munca, lipsa de suport pentru activitatile de cercetare.

Tinerii spun ca sunt dependenti de ajutor din partea parintilor sau a rudelor. 95,5% dintre respondenti nu au alta sursa de venit.

"Garzile, stresul, riscurile de sanatate asociate profesiei, impactul emotional al bolii ii afecteaza pe cei care lucreaza in domeniu. Acest efort nu este recunoscut de societate, care nu acorda respectul cuvenit medicilor, considera tinerii care studiaza medicina. Ca sa ramâna in tara, tinerii solicita in primul rând venituri care sa le permita independenta financiara inca de la nivelul intrarii in rezidentiat. (...) Pe locul al doilea se afla modernizarea si dotarea unitatilor sanitare. Tinerii doresc conditii adecvate pentru obtinerea de performante profesionale si cer mai multe locuri de pregatire in rezidentiat. De asemenea, doresc respect si incredere din partea societatii civile, eliminarea coruptiei si cresterea finantarii in Sanatate", arata sondajul care a fost efectuat online, in perioada 9 noiembrie 2015 — 13 decembrie 2015.

Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intra in sistem 3.000 de medici si il parasesc aproximativ 3.500 (prin migratie, pensionare sau deces).

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si