New York-ul prelungeşte interdicţia de circulaţie şi refuză să facă apel la Garda naţională

Interdicţia de circulaţie decretată luni, la New York, va fi prelungită până la 7 iunie, a anunţat, marţi, primarul oraşului, Bill de Blasio după o serie de jafuri, refuzând să trimită Garda naţională în capitala economică americană aşa cum a cerut Donald Trump, scrie AFP.

Author: K.B. miercuri 03 iunie 2020 , 08:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Această măsură excepţională va rămâne în vigoare de la ora 20.00 până la ora 5.00 dimineaţa, a precizat primarul, după inima cartierului Manhattan şi unele cartiere din Bronx au fost teatru a numeroase scene violente luni seară, în prima zi de interzicere a circulaţiei.

Numeroase centre comerciale au fost vandalizate, între care emblematicul Macy's.

Citeste si: Bilanţul deceselor provocate de Covid-19 în Brazilia a trecut de 30.000 după un nou record de contaminări

"Intruşi au pătruns în magazin,(...) Poliţia a intervenit şi în acest stadiu pagubele sunt mici", a indicat, pentru AFP, un purtător de cuvânt al lanţului de magazine.

La vederea acestor imagini difuzate pe reţelele de socializare, preşedintele Donald Trump, care a locuit pe 5e Avenue pe când era la New York, în apropiere de unele dintre magazinele vizate luni, a solicitat într-un mesaj pe Twitter ca oraşul "să acţioneze repede" şi să "cheme" Garda naţională.

Citeste si: Nicuşor Dan, despre testarea în masă a locuitorilor Capitalei: „O risipă inutilă de bani”

Autorităţile din mai multe oraşe au chemat soldaţii după manifestaţiile contra brutalităţii poliţiştilor faţă de americanii de culoare care afectează ţara de o săptămână, după moartea lui George Floyd în mâinile unui poliţist din Minneapolis.

Dar Blasio a estimat că oraşul nu are nevoie de asta datorită celor 36.000 de poliţişti, adică efectivele municipale de ordine cele mai importante din ţară, mai bine pregătite, potrivit lui, acestui gen de situaţie.

"Vom lua măsuri imediat pentru a restabili ordinea şi calmul", a asigurat el. "Ştiu că vom depăşi situaţia aceasta, vor fi câteva zile dificile, dar vom reuşi".

Citeste si: Mai ceva ca-n filme. Scrisoare de dragoste, găsită pe o plajă din Irlanda: „Pentru tine, draga mea Alexandra”

Guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, a caracterizat drept "nescuzabile" jafurile de luni seară şi a estimat că primarul şi poliţia "nu şi-au făcut treaba".

"Cred că primarul subestimează amploarea problemei, nu cred să fi folosit suficient de mulţi poliţişti pentru a răspunde", a declarat Cuomo, a cărei relaţie cu primarul este cunoscută drept dificilă.

Guvernatorul a refuzat totuşi să impună desfăşurarea Gărzii naţionale la New York, subliniind că acest lucru ar fi implicat suspendarea primarului şi asta ar fi "înrăutăţit situaţia".


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si