Cine este generalul Nicolae Ciucă. Premierul desemnat de Klaus Iohannis are un CV impresionant

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis după respingerea cabinetului Cioloș, a fost până anul trecut Șeful Statului Major al Armatei, militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată. Nicolae Ciucă a fost prim-ministru interimar în decembrie 2020, după retragerea premierului Ludovic Orban. În prezent general în rezervă, Nicolae Ciucă are un CV impresionant (vezi mai jos).

Author: Razvan Ilie joi 21 octombrie 2021 , 15:22

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de Klaus Iohhannis, are un CV impresionant în domeniul militar. A fost decorat pentru activitatea sa militară de state precum SUA și Franța sau de ONU și NATO. 

[Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nicolae Ciucă (54 de ani), generalul în rezervă pe care președintele Klaus Iohannis l-a desemnat să formeze Guvernul, fiind propunerea PNL pentru funcția de prim-ministru, a fost între 2015 și 2019 șeful Statului Major al

Armatei.

Nicolae Ciucă este un militar de carieră care s-a făcut remarcat prin prezența la numeroase misiuni militare în afara țării, precum Irak, Afganistan sau Bosnia. A fost decorat pentru activitatea sa militară de state precum SUA și Franța sau de ONU.

Citeste si: Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă să formeze Guvernul. "E inadmisibil să continuăm criza politică" (VIDEO)

Nicolae Ciucă, carieră militară consolidată pe fronturile din Irak și Afganistan 

Nicolae Ciucă a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii) pe care l-a condus în Afganistan și apoi în Irak. Bătălia de la Nassiria

(Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima batalie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial.

Citeste si: Nicolae Ciucă, anunț important despre organizarea vaccinării în România

Nicolae Ciucă a beneficiat în decembrie 2018 de o prelungire cu un an a mandatului de șef al Statului Major, decretul fiind semnat de președintele Klaus Iohannis. La acel moment, prelungirea mandatului a generat un conflict între președintele Iohannis și premierul PSD, Viorica Dăncilă.

Nicolae Ciuca a participat recent la Ziua Distinșilor Vizitatori a exercițiului „CETATEA 2021” desfășurată la sediul Comandamentului comunicațiilor și informaticii.

 

 

[Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă]

Anterior, Nicolae Ciucă a fost șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (cunoscut și drept Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003) și Antica Babilonia, Irak (2004).

Nicolae Ciucă face parte din categoria ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, el fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Nicolae Ciuca s-a întâlnit recent cu secretarul apărării al SUA, Lloyd J. Austin III, în cadrul vizitei pe care oficialul american a efectuat-o în România

[Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă]

Care este CV-ul lui Nicolae Ciucă

Nicolae Ionel Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitatea Plenița, județul Dolj. A terminat Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, în 1985 și apoi a absolvit Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în 1988. 

Nicolae Ciucă a fost comandant de pluton de lansare, apoi comandant de pluton de cercetare și instrucție, pentru ca în 1993 să ajungă ofițer de stat major în biroul operații.

Nicolae Ciucă, în vizită la Întreprinderea Optica Română (IOR) împreună cu ministrul Virgil Popescu și cu șeful Statului Major al Apărării, general-locotenent Daniel Petrescu.

[Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciuca]

Nicolae Ciucă a obținut în anul 2003 titlul de doctor în științe militare, iar pe 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă.

De-a lungul carierei, Nicolae Ciucă a fost distins cu Ordinul National „Pentru Merit”, în Grad de Ofițer, Ordinul Național „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX, Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României și Emblema de Onoare a Statului Major al Forțelor Terestre.

Nicolae Ciucă, în vizită la Întreprinderea Optica Română (IOR) 

[Sursa foto: Facebook / Nicolae Ciucă]

Nicolae Ciuca, împreună cu Klaus Iohannis la Ziua Fortelor Armate Romane

[Sursa foto: Presidency.ro]

Nicolae Ciucă este decorat cu Legiunea de Merit (în grad de ofiţer) pentru recunoaşterea meritelor din timpul desfăşurării activităţii de şef al Statului Major al Apărării, în perioada ianuarie 2015- decembrie 2019.

În decembrie 2020, președintele Ioannis a participat la decorarea lui Nicolae Ciucă la ambasada SUA. El l-a felicitat pe Ciucă şi a arătat că decoraţia primită reprezintă recunoaşterea rolului deosebit de important pe care l-a avut în dezvoltarea relaţiilor militare bilaterale dintre România şi Statele Unite ale Americii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si