Nicolae Manolescu condamna terminologia folosita la BAC: "Toate romanele pot fi psihologice" - Ce modificari vede el si cum i s-au parut subiectele

Criticul literar Nicolae Manolescu a vorbit despre subiectele pe care elevii care au sustinut examenul de Bacalaureat le-au avut de rezolvat.

C.I.P., marți 05 iulie 2016 , 16:15

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Acesta a spus ca e posibil ca multa lumea sa fi avut parte de o confuzie in ceea ce inseamna roman psihologic pentru ca, in sens larg, toate romanele sunt psihologice de vreme ce au de-a face cu personaje umane. "Romanul 'Enigma Otiliei' poate fi foarte bine incadrat la roman psihologic. Terminologia nu este neaparat batuta in cuie. Mai greu de spus care nu e psihologic, din moment ce in toate romanele apar personaje umane, deci, in sens larg, toate sunt psihologice. Eu am propus formula mea cu roman doric, ionic si corintic, tocmai pentru a evita asa ceva. 'Enigma Otiliei' este un roman doric de tip clasic, nu e roman ionic, unde intra majoritatea romanelor psihologice din anii 1930.", a spus Nicolae Manolescu.

Totusi, majoritatea profesorilor spun ca romanul 'Enigma Otiliei' nu a fost incadrat si nici nu poate fi incadrat ca roman psihologic.

Manolescu a vorbit si despre dificultatea subiectelor de la acest BAC. "A fost greu. Tema e dificila. Eu am incercat tot timpul sa propun niste termeni care sa nu fie echivoci. Ce inseamna de fapt viziune? Inseamna filosofie, inseamna perspectiva, inseamna interpretare? Si pe urma, viziunea cui? A autorului, a naratorului, a personajului? Oricum, elevii nu fac altceva decat sa povesteasca romanul, in cel mai bun caz", a mai spus acesta, noteaza cei de la adevarul.ro


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si