Nicolae Sabău, celebrul interpret de muzică populară, a murit miercuri în urma complicațiilor cauzate de infecția cu noul coronvirus, transmite eMaramures.ro. Aflat la o vârstă înaintată, 91 de ani, Nicolae Sabău nu a mai putut fi salvat de medicii din Baia Mare.

În urmă cu o săptâmână, Nicolae Sabău fusese internat la Spitalul Județean de Urgență din municipiul Baia Mare, unde a și fost testat pozitiv cu COVID-19, iar pe 28 decembrie a fost transferat la Spitalul Suport TBC din Baia Mare pentru îngrijiri de specialitate.

Artistul a decedat în noaptea de marți spre miercuri. 

Citeste si: Politician răpus de COVID la 41 de ani. Ieșise victorios în recentele alegeri

Nicolae Sabău, interpret legendar de muzică populară

Nicolae Sabău făcea parte din spița nobilă a renumiților interpreți de muzică populară din Transilvania: Alexandru Grozuță, Emil Gavriș, Felician Fărcașu, Dumitru Sopon, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, remarcându-se prin substanța și timbrul original al creației sale artistice și interpretative.

Prin varietatea și bogăția repertoriului, Nicolae Sabău a reușit să pătrundă cu sensibilitate în conștiința iubitorilor muzicii populare autentice din țară și străinătate. Pasiunea și dăruirea exemplară în interpretarea cântecului popular i-au adus lui Nicolae Sabău prestigiul profesional și un loc privilegiat în galeria marilor artiști ai genului.

Născut la Cicârlău în Maramureș, Nicolae Sabău a desfășurat o îndelungată activitate artistică la cel mai înalt nivel național, fiind recompensat de-a lungul vremii cu o sumedenie de premii și titluri.

Citeste si: Bilanţ COVID-19: Câte cazuri noi s-au înregistrat în ultimele 24 de ore?

Nicolae Sabău, deplâns de români. "Acest dușman nemilos al vremurilor pe care le trăim l-a luat din mijlocul nostru"  

Nicolae Sabău era cetățean de onoare al municipiilor Baia Mare și Cluj Napoca, a primit din partea președintelui României Titlul Serviciu Credincios, a fost primar al comunei Cicârlău vreme de opt ani, până în 2008, și a înființat în curtea casei sale un muzeu care îi poartă numele și îi prezintă prodigioasa

activitate, punând la cale și un festival „Alină-te dor, alină”.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Descoperirea făcută de un bărbat din Satu Mare după ce bancomatul i-a refuzat banii pe care încerca să îi depună- wowbiz.ro

„Ne luăm azi rămas bun de la cel care de-a lungul vieții ne-a încântat sufletele cu horile sale, îndrăgitul rapsod de muzică populară, marele artist, mândria comunei noastre, maestrul NICOLAE SABĂU.
Se pare că acest dușman nemilos al vremurilor pe care le trăim l-a luat din mijlocul nostru pe cel care și-a dedicat întreaga viață locuitorilor comunei prin interpretările sale culese din viața sătenilor, cu care ne-a făcut mândri și celebri în întreaga lume. Mai mult, omul Nicolae Sabău a fost cel care a condus destinele comunei noastre timp de două mandate din poziția de Primar al comunei Cicârlău, bifând și trei mandate de consilier local.
Va rămâne mereu un simbol al comunei Cicârlău și al județului Maramureș.
Mulțumim maestre!
Dumnezeu să te ierte și să te așeze între cei drepți!”,  a scris pe pagina de Facebook Sorin Lupşe, primarul comunei Cicârlău.

nicolae sabau
Nicolae Sabău a murit de coronavirus

Nicolae Sabău, o viață de rapsod internațional

Conform ziarmm.ro, Nicolae Sabău s-a născut pe 7 decembrie 1929, în comuna Cicârlău, Maramureș.  Primele cântece, Rosmarin în colțul mesei, Ratule cu iarbă rară, Pleacă trenul din Ardeal, Într-o sâmbătă spre seară, le-a cules din satul natal, elev fiind în școala primară, iar la liceu – Gheorghe Șincai – și-a continuat pregătirea intrând în corul liceului.

Nicolae Sabău urcă pe scenă pentru prima oară la 16 ani şi emoţionează publicul cu piesele „Arză-te focul Gutâi” şi „Când am zis daina, daina”, dar participă la primul concurs de folclor în 1956 unde s-a remarcat prin substanța și timbrul original.

În anul următor, 1957, Studioul Teritorial de Radio Cluj îl invită pe adolescentul Nicolae Sabău să realizeze primele înregistrări cu Orchestra Filarmonicii de Stat din Cluj, iar un an mai târziu, la Radio București, cu Orchestra Radioteleviziunii Române, dirijată de Victor Predescu.

În anul 1959 ia ființă Ansamblul de cântece și dansuri al Sfatului Popular al Regiunii Baia Mare, instituție profesionistă de folclor, care îl promovează pe tânărul interpret Nicolae Sabău în spectacolul “Baia Mare în cântec și joc” alături de celebrul Felician Fărcașu.

Citeste si: Larisa Uță, despre cum a început povestea de iubire între ea și Alin Oprea. “De la prima întâlnire i-am mâncat toți banii.”- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 20 septembrie 2024: Trei zodii își schimbă viața radical. Acestea au noroc în carieră și întâlnesc o persoană specială- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Nicolae Sabău a absolvit Facultatea de Ştiinţe Juridice din Cluj şi are peste 200 de cântece culese şi publicate în 1981 în volumul “Din repertoriul cântăreţului maramureşean Nicolae Sabău.”

Din dorinţa de a încuraja şi promova tinerii interpreţi (solişti vocali şi instrumentişti) a înfiinţat un festival- concurs de folclor românesc şi al minorităţilor în 1991 numit „Alină-te dor, alină”, unic prin natura premiilor acordate la aceea vreme: animale şi păsări de casă.

Cele mai multe turnee în ţară şi în afara graniţelor (în țări ca Cehia, Polonia, Ungaria, Grecia, Algeria, Egipt, Sudan, Mongolia, China etc.) le-a făcut cu Sofia Vicoveanca, artistă pe care o apreciază pentru glasul şi profesionalismul său. A urcat însă pe scenă şi alături de alţi artişti remarcabili, şi-i amintesc pe fraţii Ion şi Ştefan Petreuş, Dumitru Fărcaş, Angela Buciu, Dumitru Dobrican, Emil Gavriş, Titiana Mihali, Viorel Costin.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si