Nicusor Constantinescu, urmarit penal intr-un nou dosar; el ar fi produs bugetului local al judetului Constanta o paguba de 21 mil. lei

Fostul presedinte al Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, care executa din iunie 2016 o pedeapsa de cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu, este urmarit penal de procurorii DNA intr-un nou dosar, in care este acuzat ca a acordat, prin intermediul unei hotarâri de CJ, subventii Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, desi aceasta avusese profit, fiind astfel inregistrata o paguba la bugetul local de peste 21 milioane lei. Alaturi de Constantinescu mai sunt cercetati Cristian Darie, fostul vicepresedinte al CJ Constanta, Mariana Belu, secretar al judetului, si fostul director al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Adrian George Gâmbuteanu.

joi 03 august 2017 , 18:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus punerea in miscare a actiunii penale fata de Nicusor Constantinescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Judetean Constanta, pentru abuz in serviciu si complicitate la evaziune fiscala.

In acelasi dosar sunt urmariti penal Cristian Darie, fost vicepresedinte al CJ Constanta, Mariana Belu, secretar al judetului Constanta, ambii pentru pentru complicitate la abuz in serviciu, si Adrian George Gâmbuteanu, fostul director al Regiei Autonome Judetene de Drumuri si Poduri Constanta (RAJDP) Constanta, pentru evaziune fiscala. De asemenea, este urmarita penal si persoana juridica Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri Constanta, pentru evaziune fiscala.

“In calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, in anul 2013, inculpatul Constantinescu Nicusor Daniel si-a indeplinit atributiile de serviciu cu incalcarea Legea nr.15/1990, in legatura cu adoptarea si punerea in aplicare a Hotarârii Consiliului Judetean nr.313/2013. Hotarârea respectiva a stat la baza acordarii unor subventii catre Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (RAJDP) Constanta, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, desi aceasta inregistrase profit”, se arata in comunicatul DNA.

Procurorii sustin ca in acest mod a fost provocata o paguba de 21.977.096 lei la bugetul judetului Constanta si s-au obtinut foloase necuvenite pentru RAJDP Constanta.

Potrivit sursei citate, Nicusor Constantinescu a fost ajutat de Cristian Darie, care a initiat proiectul, si de Mariana Belu, care a avizat pentru legalitatea hotarârii de consiliu desi aceasta contravenea prevederilor Legii nr.15/1990.

“Subventiile acordate RAJDP de catre Consiliul Judetean Constanta au reprezentat in realitate plati pentru lucrari pe care regia le facuse in beneficiul autoritatii locale, dar pentru care nu emisese facturi. Prin inregistrarea acestora drept venituri din subventii si nu ca venituri din activitatea comerciala, concomitent cu omisiunea R.A.J.D.P. Constanta de a emite facturi pentru contravaloarea lucrarilor, de a calcula, evidentia, colecta si vira catre bugetul taxa pe valoare adaugata, suspectii Gâmbuteanu Adrian George si Regia Autonoma Judeteana de Drumuri si Poduri (R.A.J.D.P.) Constanta au produs un prejudiciu bugetului de stat in suma de 5.446.652 lei, reprezentând contravaloarea TVA aferenta lucrarilor nefacturate Consiliului Judetean Constanta”, se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Nicusor Constantinescu a fost condamnat, in 29 iunie 2016, la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, pentru abuz in serviciu, dupa ce, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Constanta, ar fi initiat doua proiecte de hotarâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care il ocupa, ambele fiind anulate de instanta. De asemenea, instanta a considerat ca el nu a asigurat o finantare corespunzatoare pentru Centrul Militar Zonal in perioada 2009 - 2013. Constantinescu a formulat si o cerere de casare a acestei condamnari, dispuse de Curtea de Apel Constanta, dar Inalta Curte de Casatie si Justitie a hotarât respingerea acesteia ca nefondata.

Sursa: News.ro


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Emotii uriase in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania 2021! Ei sunt... Emotii uriase in primul consiliu de eliminare la Survivor Romania 2021! Ei sunt concurentii favoriti ai publicului! Iata ce nominalizari au facut spre eliminare!
demamici.ro
A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la... A născut un bebeluș de 6,01 kg, natural, fără epidurală. Băiețelul a venit pe lume la 40 de săptămâni | Demamici.ro
b1.ro
A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut... A stat în casă cu un coif vechi de 2500 ani, găsit în Siret. Apoi, mascaţii i-au bătut la uşă şi i-au spus ce e coiful, de fapt. A "îngheţat" !
monitorulcj.ro
Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de... Două petreceri private din Capitală au fost „sparte” de polițiști. S-au dat amenzi de peste 30.000 de lei
infoactual.ro
Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum” Predicție grea pentru o ZODIE. Astrolog: 2021 înseamnă „ultimatum”
infoactual.ro
Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios Cel mai fraged șnițel de porc. Rețetă delicioasă. Va ieși crocant și extrem de delicios
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si