Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?

Nicuşor Dan este câștigătorul în cursa pentru funcția de primar al Capitalei la alegerile locale din 2020. Actualul primar al Capitalei are un CV cu performanțe impresionante.

Author: Alina Raducu vineri 09 iulie 2021 , 10:15

Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?
Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?[Sursa foto: Facebook Nicusor Dan]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Nicușor Dan s-a născut la Făgăraș în județul Brașov, la 20 de decembrie 1969. Primarul Capitalei este matematician de profesie, are un doctorat la Paris și în plus este un cunoscut activist social.

Ce studii are primarul Capitalei?

Nicușor Dan s-a mutat în București încă de la 18 ani, pentru a studia matematica la Universitatea din București, iar în 1992 a plecat la Paris pentru a-și continua studiile pentru doctorat. În anul 1998 s-a întors în București, deoarece după spusele acestuia nu s-a putut adapta la cultura franceză, dar și pentru faptul că își dorea să ajute la schimbarea României, așa cum a declarat în decursul anilor. 

În anul 2006, Nicușor Dan a fondat Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul”, după demolarea demolarea caselor de patrimoniu de către afaceriștii imobiliari, construcția de blocuri înalte de locuințe în cartiere protejate, dar și scăderea suprafețelor spațiilor verzi din București. După un timp, acesta a blocat în instanţă și mai multe proiecte care afectau unele clădiri istorice din Bucureşti.

Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?
Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?[Sursa foto: Facebook Nicusor Dan]

Citeste si: Pfizer vrea autorizare pentru a treia doză de vaccin anti-Covid, având în vedere răspândirea variantei Delta

„Am realizat, de fiecare dată în colaborare, trei lucruri importante:  În anul 2000, am înființat Școala Normală Superioară București, instituție de învățămant universitar de elită în științe. Ideea înființării unei astfel de instituții a circulat intens în mediul academic în anii 1995-2000.

Am reușit să limităm considerabil derapajele urbanistice ale Bucureștiului. În anii 2006-2008, când am început, lupta cu speculatorii imobiliari în complicitate cu autoritățile părea pierdută din start.
Am reușit să înființăm primul partid politic de după 2000 construit de jos în sus și intrat în Parlament”, preciza  Nicușor Dan despre activitatea sa, pe site-ul Camerei Deputaților.

Nicuşor Dan a mai candidat și în 2011 și 2016 pentru postul de primar general al Capitalei. În 2016 a întrunit 30,5% din opţiuni, sub scorul de 46% al Gabrielei Firea (PSD), dar aproape de 3 ori mai mult decât cel al candidatului liberal Cătălin Predoiu.

Fiu de muncitor, cu studii în Franța, matematician, activist, fondator și președinte de partid, Nicușor Dan a reușit o dublă performanță impresionantă încă din liceu. Există anumite detalii pe care puțini îl știu despre primarul genearal al Capitalei.

Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?
Nicuşor Dan CV: Ce studii are primarul Capitalei?[Sursa foto: Facebook Nicusor Dan]

Citeste si: Un șofer inconștient cu 2 copii în mașină a făcut prăpăd pe străzile din Dâmbovița după ce a încercat să fugă de poliție

Nicuşor Dan a fost olimpic de aur la matematică

În liceu, Nicuşor Dan a câştigat doi ani la rând medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matematica, în anii 1987 şi 1988.

Astfel, după Revoluţie, Primarul Capitalei a ajuns student la cea mai buna universitate din Franţa, Ecole Normale Superieure de Paris (1992-1995). Acolo a obținut doctoratul în matematica la Universitatea Paris XIII (1998). Ulterior, Nicusor Dan s-a întors în România în 1998.

Citeste si: Oamenii se vaccinează cu două doze de vaccin împotriva COVID-19, pentru a nu mai sta în carantină

Chiar Nicușor Dan a recunoscut faptul, că decizia de a reveni în România a fost influenţată şi de adaptarea prea dificilă la mentalitatea din locurile în care a studiat. „Nu am suportat diferenţa culturală. Mai precis, diferenţa de transcendenţă dintre cele două culturi, care îmi crea o stare de iritare permanentă. O limbă transmite o mentalitate şi mentalitatea occidentală îmi transmitea, minut cu minut: suntem – şi tu eşti – ceea ce facem, şi nimic mai mult. Or, eu ştiam că sunt, şi semenii mei români văd în mine, mult mai mult decât ce reuşesc să fac”, a menționat Nicuşor Dan într-o carte de interviuri.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si