Noi criterii de evaluare a finantatorilor in Programul Prima Casa, din 1 ianuarie

Noi criterii de evaluare a finantatorilor vor fi introduse in programul "Prima Casa" din 1 ianuarie 2018, cand vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti la acest program, potrivit Ministerului Finantelor.

V.P., sâmbătă 09 decembrie 2017 , 10:38

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Din 1 ianuarie 2018, vor intra in vigoare procedura si criteriile de evaluare anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare de catre finantatorii participanti in cadrul programului "Prima casa".

Potrivit Ministerului Finantelor, pe langa ritmul de utilizare a plafoanelor alocate anterior si conditiile de acordare a creditelor, in cadrul programului s-a avut in vedere introducerea unor criterii noi care sa stimuleze acordarea de catre institutiile finantatoare a produselor de creditare standard fara implicarea garantiilor de stat precum si adoptarea unui management al riscului prudent la nivelul bancilor care sa limiteze riscul de

neplata, dar si o mai buna gestionare a procesului de acordare a creditelor in cadrul programului.

Astfel, criteriile care vor fi avute in vedere la evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare dupa aplicarea criteriului privind ponderea garantiilor acordate de fiecare finantator in totalul garantiilor acordate in anul precedent, sunt urmatoarele: raportul intre volumul finantarilor garantate acordate in cadrul programului si volumul creditelor pentru locuinte acordate de finantatori persoanelor fizice, negarantate de catre stat in anul precedent; raportul intre numarul total al garantiilor platite finantatorilor de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent si numarul total al garantiilor acordate de la inceputul programului si pana la data de 31 decembrie a anului precedent si raportul dintre numarul garantiilor/promisiunilor de garantare acordate de FNGCIMM dupa ce solicitarile de acordare au fost invalidate cel putin o data, inregistrate de un finantator participant in program in anul precedent si numarul total al solicitarilor de garantare aprobate de FNGCIMM in anul precedent.

Fiecarui criteriu ii va corespunde un punctaj diferentiat, in functie de marimea rapoartelor aferente criteriilor, iar prin insumarea punctelor atribuite fiecarui criteriu se va obtine punctajul final care va determina procentul de ajustare a plafonului alocat.

Evaluarea anuala a modului de utilizare a plafoanelor de garantare alocate finantatorilor participanti in cadrul programului "Prima casa" se efectueaza pe baza raportarilor transmise de catre finantatori si a datelor existente in evidentele FNGCIMM incidente programului.

Programul Prima Casa, prin care statul garanteaza credite

destinate achizitiei sau constructiei de locuinte, a fost introdus in 2009, intr-un context in care piata imobiliara era blocata din cauza crizei financiare.

Garantiile se acorda numai in lei, de catre finantatorii care au optat pentru a prelua 50% din riscurile asumate de stat. De la inceputul anului 2016 pana la finalul lunii noiembrie au fost acordate prin acest program 32.747 garantii, in valoare totala de 3,1 miliarde lei, ceea ce inseamna credite de 6,2 miliarde lei.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Rezultate Loto 6 din 49 joi, 4 martie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE Rezultate Loto 6 din 49 joi, 4 martie 2021. Numerele extrase astăzi - Joker, Noroc LIVE
spotmedia.ro
Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum... Un efect secundar al vaccinului anti-COVID poate declanșa o alertă falsă de cancer. Cum poate fi făcută diferența
b1.ro
Zanni de la Survivor, mărturii cutremurătoare despre perioada grea în care a stat la... Zanni de la Survivor, mărturii cutremurătoare despre perioada grea în care a stat la orfelinat: „Eram ca un animal / Nu știam că sunt băiat/ A fost teribil"
monitorulcj.ro
Clujeanca Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision 2021. VIDEO Clujeanca Roxen va interpreta piesa „Amnesia” la Eurovision 2021. VIDEO
infoactual.ro
Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL Cale nouă pentru o ZODIE în luna martie! Astrolog: Se schimbă TOTUL
infoactual.ro
Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!” Ce se întâmplă când Luna Plină intră în Fecioară! Astrolog: „Atenție la vise!”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si