Noi măsuri anunțate de Guvern: Șomajul tehnic prelungit până la 1 iunie, program de lucru diferenţiat în companii cu peste 50 de angajaţi

Vicepremierul Raluca Turcan a a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, măsuri referitoare la prelungirea ajutorului pentru şomaj tehnic până la 1 iunie, cu posibilitatea menţinerii lui în domeniile în care activităţile rămân restricţionate, prelungirea concediului acordat părinţiilor, program de lucru diferenţiat în companiile cu peste 50 de angajaţi, transport gratuit pentru elevi.

Author: R.B. joi 14 mai 2020 , 17:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Șomajul tehnic prelungit până la 1 iunie

Vicepremierul Raluca Turcan a a anunţat joi, după şedinţa de Guvern, măsuri referitoare la şomaj tehnic prelungit până la 1 iunie în domeniile în care activităţile rămân restricţionate, prelungirea concediului acordat părinţiilor, program de lucru diferenţiat în companiile cu peste 50 de angajaţi, transport gratuit pentru elevi.

”Intenţia noastră declarată este să acordăm această formă de sprijin şi în paralel să venim cu măsuri active care pentru angajaţi să vină cu suportarea unei părţi a salariului”, a explicat Raluca Turcan.

Citeste si: Klaus Iohannis face declarații de presă la ora 18.30- LIVE

Ea a anunţat şi acordarea de  zile libere pentru părinţi până pe 12 iunie 2020.

De asemenea, companiile cu număr mai mare de 50 de angajaţi vor avea obligaţia de a stabili programe de lucru defalcate, astfel încât în locurile cu aglomerări foarte mari să fie creată o departajare a fluxurilor.

Schimbări legate de serviciile medicale

Vor fi alocate sume sulimentare pentru concediile medicale ale persoanelor din carantină şi ale celor infectate cu coronavirus.

Consultaţiile medicale ale medicilor de familie şi ambulatorii vor putea fi acordate la distanţă şi se va face decontarea fără folosirea cardului.

Citeste si: Stare de alertă. Reguli noi privind călătoriile în străinătate

Serviciile medicale pentru covid se acordă şi celor asiguraţi şicelor neasiguraţi. 

Serviciile medicale se vor deconta la serviciile efectiv realizate – spitalizări, servicii medicale.

Ea a mai anunţat că va fi asigurat transportul gratuit al elevilor, iar transportatorii trebuie să asigure transport gratuit sub sancţiunea încheierii contractelor sau chiar a retragerii licenţelor.

Asociaţiile şi fundaţiile care cumpără medicamente şi echipamente vor fi scutite de TVA pentru că aceste bunuri sunt utilizate în combaterea Covid, măsura fiind valabilă până la 1 septembrie. 

”În domeniul economic, am prelungit pnă la 31 mai eliberarea certificatelor pentru situaţii de urgenţă”, amai transmis Raluca Turcan.

Anunț despre amânarea ratelor

Va fi prelungită până la 15 iunie 2020 posibilitatea de amânare a ratelor pentru cei care au nevoie. 

”În domeniul cultural am făcut paşi înainte pentru că industria a fost afectată grav. Am instituit posibilitatea refolosirii biletelor deja achiziţionate şi transformarea acestora sau vouchere pentru alte evenimente similare viitoare.  Dacă pe parcursul unui an, aceste bilete nu au putu fi folosite se va realiza returnarea fondurilor pentru cei care le-au cumpărat”, a mai explicat Turcan.

Totodată, pe durata stării de alertă se interzic deconectările de la apă, gaz, curent.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si