Noi reguli pentru zilele de Sărbătoare. Cum vor veni preoții la tine acasă

Preoții care vor merge la credincioși acasă înainte de Nașterea Domnului sau de Bobotează nu vor intra în casele enoriașilor decât la cererea insistentă a acestora. De asemenea, oamenii bisericii vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități, a anunțat, luni, Prefectura Capitalei București.

Author: Razvan Ilie luni 21 decembrie 2020 , 19:42

Ședință la Prefectura Capitalei pentru tradițiile religioase de Sărbători
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ședință la Prefectura Capitalei pentru tradițiile religioase de Sărbători

Instituția Prefectului- Municipiul București i-a informat pe bucureșteni că, luni, 21 decembrie 2020, la sediul din Piața Presei Libere, s-a desfășurat o ședință de analiză privind măsurile de

protecție anti-Covid-19.

Oportunitatea ședinței s-a fundamentat pe contextul generat de dinamica evoluției situației epidemiologice de la nivelul municipiului București, raportat la tradițiile prilejuite de apropierea Crăciunului, a Anului Nou și prăznuirea Sfântului Ioan Botezătorul. La ședința de analiză au participat reprezentanți ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, Arhiepiscopiei Romano-Catolică București și ai Episcopiei București. 

Citeste si: Calendar Ortodox ianuarie 2021. Sărbători religioase în prima lună a anului

Reguli pentru vizita preoților la domiciliu

În cadrul întâlnirii, Arhiepiscopia Bucureștilor a prezentat o serie de măsuri igienico-sanitare suplimentare cu privire la vizitele pastorale. Astfel, clericii sunt îndemnați să intensifice pastorația individuală răspunzând solicitărilor enoriașilor prin oficierea unor sfeștanii la domiciliu, citirea unor rugăciuni de sănătate, vizitarea bolnavilor.

S-a menționat că niciun cleric nu poate fi constrâns să efectueze vizite pastorale în această perioadă. Dacă un cleric consideră că organizarea de vizite pastorale ar reprezenta un pericol pentru el sau pentru credincioși, poate alege alte metode pastorale.

Citeste si: Cât este stratul de zăpadă în săptămâna 21- 27 decembrie 2020 în Sinaia, Predeal, Poiana Brașov sau Rânca

În exteriorul locașului de cult, credincioșii se pot întâlni cu preoții bisericii care le pot oferi un dar pastoral.
Clerici care doresc să organizeze vizite pastorale cu prilejul Praznicelor Nașterii Domnului sau al Botezului Mântuitorului Iisus Hristos, trebuie să țină cont de următoarele recomandări:
– se va alege o singură perioadă: ori înainte de Nașterea Domnului, ori de Bobotează. Nu se va merge de două ori cu vizitele pastorale în aceeași parohie.
– opțiunea va fi transmisă protopopului și va cuprinde în mod obligatoriu perioada aleasă.

Citeste si: Prospect vaccin Covid. Care sunt efectele adverse pe care este important să le cunoști

Întrucât aceste vizite sunt un prilej unic de pastorație, se interzice delegarea vizitelor pastorale. Ele vor fi făcute doar de preotul de parohie/sector pastoral.

În desfășurarea acestor vizite se vor respecta toate normele sanitare impuse de autorități: clericii și cântăreții vor purta mască sanitară și mănuși și se va respecta distanța de 1,5 m.
Nu se va intra în casele enoriașilor, decât la cererea insistentă a acestora.
Rugăciunea de la cumpăna dintre ani se va oficia în intervalul orar 18.00-21.00.

Reprezentantul Bisericii Catolice a menționat că, Sfânta Liturghie solemnă din Noaptea de Crăciun, se va oficia la ora 20.00. S-a reafirmat că solidaritatea și responsabilitatea socială sunt esențiale în momente de criză și sunt două valori care dictează fiecare decizie la nivel normativ.

Sursa: Prefectura Bucuresti

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si