Noi schimbări în Codul Rutier. Cum se modifică vârsta la care poți obține permis

Noi schimbări preconizate pentru Codul Rutier. Conform unui proiect de lege depus pe site-ul MAI, vârsta de obținere a permisului auto pentru anumite categori de șoferi va fi pusă în concordanță cu practica europeană.

R.I., joi 06 august 2020 , 19:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Codul Rutier, noi modificări

Ministerul de Interne vrea să modifice Codul Rutier astfel încât să fi redusă vârsta de obținere a permisului pentru șoferii de camion și autobuz. Reducerea vârstei de obținere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării, acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul cursului.

Proiectul de lege a fost pus în dezbatere publică și, după adoptarea în ședință de Guvern, va fi trimis Parlamentului pentru aprobare.

Citeste si: Noi modificări în Codul Rutier. Toți șoferii trebuie să vadă asta

Certificatul de competență profesională, obligatoriu

Actul normativ are ca scop să pună în acord legislația națională cu prevederile Directivei europene 2018/645 prin care au fost stabilite dispoziţii derogatorii de la vârstele minime de la care se poate obține permisul de conducere pentru anumite categorii de vehicule.

Citeste si: O mireasă își făcea ședința foto în timpul exploziei din Beirut. Înfiorător ce a rămas filmat

Reducerea vârstei de obținere a permisului este condiționată de obținerea unui certificat de competență profesională pentru atestarea calificării, acordat pe baza participării la un curs și a trecerea unui test la finalul cursului.

Citeste si: Dictatorul din Coreea de Nord, decizie radicală în "războiul" țării cu coronavirusul

”Vârsta minimă pentru eliberarea unui permis de conducere pentru categoriile C și CE este de 18 ani, cu condiția ca solicitantul să dețină un certificat de competență profesională pentru atestarea unei calificări inițiale, acordat pe baza participării la un curs și a promovării unui test”, prevede proiectul de lege.

În ce situație vârsta minimă rămâne cea de 21 de ani

Pentru cei care nu obțin certificatul de competență profesională vârsta minimă la care pot conduce aceste vehicule rămâne 21 de ani.

Reducerea vârstei se face și în cazul șoferilor pentru autovehiculele destinate transportului de persoane cu mai mult de 8 locuri, în afară de locul conducătorului autor, adică pentru categoria D, potrivit Fanatik.ro.

Citeste si: Raed Arafat, anunț despre localitățile-focar de COVID care vor intra în carantină


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si