Veste excelentă pentru români. Aleșii votează noi zile libere și sărbători legale

Angajații din România au toate șansele să primească noi zile libere de la locul de muncă începând din această iarnă, potrivit unor proiecte legislative aflate în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional. Dacă votul va fi pozitiv, românii vor sta acasă în zilele de 24 decembrie, 6 ianuarie și vor recupera sărbătorile legale care cad în zilele de weekend.

Author: Sorin Negru sâmbătă 22 octombrie 2022 , 10:56

zile libere

Noi zile libere pentru români

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Trei propuneri de modificare a Codului Muncii sunt în procedură legislativă la Camera Deputaților și toate vizează completări la art. 139 din legea 153/2003, referitor la zilele libere acordate angajaților.

Citeste si: Câte zile libere avem de Sf. Andrei- 1 Decembrie 2022

Unul dintre proiectele de lege prevede ca, dacă zilele libere legale pică sâmbăta sau duminica, ele trebuie acordate în cursul săptămânii care urmează.

Alte două inițiative legislative care se apropie de votul final în Parlament propun ca zilele de 24 decembrie (Ajunul Crăciunului) și 6 ianuarie (Boboteaza) să fie declarate libere legale.

Proiectul de lege intră la vot final în Camera Deputaților

Camera Deputaților urmează să decidă, la finalul acestei luni, ce soartă finală va avea un proiect de lege inițiat în sesiunea parlamentară de primăvară, de către un grup de deputați de la PNL și de la PSD, prin care se dorește a fi aduse unele completări Codului Muncii.

Citeste si: 24 decembrie 2022, zi liberă? Anunț important

Este vorba despre o propunere legislativă, avându-i drept autori pe liberalii Gabriel Andronachi, Daniel Gheorghe, Florin Roman și Tudor Polak, precum și pe social-democrații Alfred Simonis și Adrian Solomon, propunere prin care se intenționează a fi modificat articolul 139 din Codul Muncii.

Citeste si: Guvernul limitează plăţile în numerar la 5.000 de lei pe zi. Care sunt categoriile de persoane vizate- kanald.ro

Citeste si: Marcela Fota a venit însoțită de el la un eveniment, iar toate privirile au fost ațintite asupra lor- wowbiz.ro

Proiectul prevede ca zilele libere legale care pică sâmbăta sau duminica să fie acordate în cursul săptămânii care urmează.

Citeste si: În ce zi a săptămânii pică Crăciunul în 2022?

El a fost respins de Senat, dar, din fericire, Camera Deputaților va lua decizia finală, iar avizul Consiliului Legislativ este favorabil.

Experții din Consiliul Legislativ recomandă ca toate cele trei inițiative legislative să fie discutate cumulat și să fie adoptat un singur act normativ.

Românii au doar 15 zile libere, față de 37 câte au spaniolii

Autorii proiectului susțin că, dacă lucrurile rămân ca în forma actuală a legii, salariații români sunt afectați în drepturile lor, mai ales că aceștia beneficiază de cele mai puține zile libere din întregul spațiu european.

Potrivit parlamentarilor citați, „angajații români au cele mai puține zile libere din Uniunea Europeană”.

„Numai 15 zile libere, față de spanioli, care beneficiază de 37 de zile libere de la stat, iar elvețienii, britanicii, olandezii, germanii și portughezii au câte 28 de zile libere”, mai precizează expunerea de motive.

Citeste si: Ce au mărturisit mirii din Irak, după ce ziua nunții lor s-a transformat într-un adevărat coșmar- kfetele.ro

Citeste si: Vlad Gherman și Oana Moșneagu se pregătesc de nuntă. Când au decis să facă marele eveniment- radioimpuls.ro

Parlamentarii în cauză susțin, de asemenea, că „raportat la dispozițiile principiilor fundamentale ale dreptului muncii, egalitate de tratament, libertatea persoanei, precum și la drepturile salariaților, propunerea legislativă nu intră în contradicție cu aceste prevederi.

Când se va lua decizia în Camera Deputaților

Cu un raport de respingere adoptat de Comisia pentru Muncă, Familie și Protecție Socială a Senatului, camera superioară a Parlamentului a respins, prin vot, proiectul de lege, în data de 27 septembrie 2022. 

Proiectul a fost înaintat, la data de 4 octombrie, Camerei Deputaților, care este for decizional, Comisia pentru Muncă urmând să depună raportul până la finalul lunii octombrie.

Cele trei proiectele de lege pot fi urmărite aici:

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=20025
http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck2015.proiect?cam=2&idp=19902
http://www.cdep.ro/proiecte/2022/300/00/3/em376.pdf


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si