Concediul de creștere a copilului ar putea fi acordat ambilor părinți, simultan

În viitor, ambii părinți ar putea beneficia de concediul de creștere a copilului, simultan, potrivit unui noi proiect de lege depus în Parlament.

Author: Ana-Maria Costea miercuri 19 octombrie 2022 , 19:06

Concediul de creștere a copilului ar putea fi acordat ambilor părinți, simultan

Concediul de creștere a copilului ar putea fi acordat ambilor părinți, simultan

[Sursa foto: Facebook Parlamentul României]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Deputata și membra partidului REPER de Constanța, Cristina Riza, a depus o nouă inițiativă legislativă în Parlament, care oferă ambilor părinți șansa de a petrece timp cu copilul, încă din primele minute de viață ale acestuia.

Este vorba despre acordarea ambilor părinți, simultan, concediul de creștere a copilului.

Citeste si: Guvernul a decis revenirea la piața reglementată de energie. Prețuri fixe de la 1 ianuarie 2023

Cristina Rizea, despre proiectul legislativ

„Concret, propunerea este ca statul să susţină ambii părinţi pentru a sta în concediul pentru creşterea copilului atât simultan, cât şi în perioade separate aşa cum este în prezent. Spre exemplu, ambii părinţi pot opta pentru concediu de creştere a copilului în primele 6 luni de la naştere, cumulând împreună 12 luni, iar următoarele 12 luni pot fi luate de oricare dintre cei doi părinţi. În ciuda faptului că există deja zile libere acordate ca urmare a absolvirii cursului de puericultor, consider că acestea sunt insuficiente pentru nevoile pe care creşterea copilului le presupune”,

a afirmat Cristina Rizea, potrivit comunicatului de presă al partidului REPER.

„Utilizând exemplul anterior, prin modificările propuse, tatăl poate opta să beneficieze de cele 6 luni oricând, putând astfel să fie alături de mamă în primele 6 luni ale concediului de creştere a copilului. Se creează astfel premisele unui concediu parental care este echitabil din perspectiva genului pentru a asigura că niciunul dintre părinţi nu este suprasolicitat de responsabilităţile legate de îngrijirea la domiciliu a nou-născutului”, a mai comunicat Cristina Rizea.

Ce prevede proiectul legislativ

Este prevăzut ca minim o lună din întreaga perioadă de concediu de creștere a copilului să îi revină părintelui care nu a solicitat acest drept. Astfel, din totalul de 24 de luni, ori totalul de 36 de luni în cazul nașterii unui copil cu handicap, cel puțin o lună i se alocă părintelui care nu a solicitat concediul inițial. În cazul în care părintele care nu a solicitat inițial concediul de creștere a copilului, perioada respectivă nu va putea fi transmisă către părintele care a solicitat concediul.

Este recomandat ca ambii părinți să opteze pentru drepturile prevăzute de lege.

Potrivit Cristinei Rizea, inițiativa propusă nu modifică în niciun fel durata concediului de creștere a copilului și nici nu obligă părinții la o anumită conduită, ci doar flexibilizează opțiunile.

În prezent, statul permite ambilor părinți să își împartă cele 24 de luni, respectiv 36 de luni de concediu, astfel încât noua inițiativă legislativă nu are niciun impact bugetar diferit de cel generat de legislația în vigoare.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si