
Dintre cele 1.588 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare" confirmate, 1.525 sunt cu varianta britanică
Noile tulpini de coronavirus pun stăpânire pe România. Potrivit celei mai recente raportări făcute de Institutul Naţional de Sănătate Publică, 30 de decese au fost provocate de virusul mutant în țara noastră.
Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a informat joi că, până la data de 13 iunie, au fost raportate 2.188 de secvenţieri şi au fost confirmate 1.588 de cazuri cu variante ale virusului SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare".
Citeste si: Bilanţ COVID-19 azi, 17 iunie 2021. Câte cazuri noi s-au raportat în ultimele 24 de ore?
Citeste si: Vești bune pentru români. Noi doze de vaccin Johnson&Johnson ajung în ţară
Citeste si: Uniunea Europeană va amâna aprobarea vaccinului anti-COVID Sputnik V
Câte cazuri de infectare cu varianta indiană sunt în România
Dintre cele 1.588 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care "determină îngrijorare" confirmate, 1.525 sunt cu varianta britanică (B.1.1.7), 11 cu varianta sud-africană (B.1.351), 17 cu varianta braziliană (P.1) şi 35 cu varianta indiană (B.1.617.2).
Conform INSP, până la data de 15 iunie rata de confirmare cu variante care determină îngrijorare a fost de 73%.
Citeste si: Noul tratament cu anticorpi care reduce decesele pacienților infectați cu COVID-19
Decese cauzate de virusul mutant
Au fost înregistrate şi comunicate la INSP- CNSCBT un număr de 30 de decese confirmate cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, dintre care 27 cu varianta britanică (B.1.1.7) şi trei cu varianta braziliană (P.1).
Potrivit informării săptămânale a INSP, cele şapte laboratoare care au raportat aceste rezultate sunt Institutul "Cantacuzino", Institutul "Matei Balş", MedLife, Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, Institutul de Virusologie "Ştefan S.
Nicolau", CRGM al SCJU Craiova şi "Pro Vitam" Sfântu Gheorghe.Citeste si: Uniunea Europeană va amâna aprobarea vaccinului anti-COVID Sputnik V
Valeriu Gheorghiță: Varianta Delta va deveni dominantă
Autoritățile sanitare se tem de apariția unui nou val 4 în România, în contextul în care varianta Delta a tulpinii virale SARS-COV-2 are toate caracteristicile să devină dominantă, după cum spune șeful campaniei naționale de vaccinare împotriva noului coronavirus, medicul colonel Valeriu Gheorghiță.
„Perspectiva unui nou val în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară și foarte probabil că varianta Delta a tupinii virale are toate caracteristicile să devină dominantă”, spune Valeriu Gheorghiță.
Doar vaccinarea ne poate scăpa de valul 4 al pandemiei
Valeriu Gheorghiță apreciază că este important să fie asigurat accesul la vaccinare a tuturor oamenilor care, evident, și doresc să se vaccineze.
„Vom informa pe toate canalele oficiale reprezentanții autorităților locale, primarii, pentru a colabora cu reprezentanții direcțiilor de Sănătate Publică, în perspectiva accesului la vaccinare și pentru a pune la comun toate resursele de la nivelul județului și local pentru a facilita procesul de vaccinare”, a mai spus șeful CNCAV.
Valeriu Gheorghiță a precizat că intenția autorităților este ca echipele mobile să asigure procesul de vaccinare in fiecare localitate.
Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.
A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.
Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.