VIDEO | Un nor vulcanic intră în România și se întinde în toată țara până luni seara

Un nor toxic generat de vulcanul La Palma din Insulele Canare intră începând de duminică în România și se întinde peste toată țara până luni seara, avertizează specialiștii climatologi. Fumul plin de poluanți va otrăvi aerul, iar medicii ne recomandă să purtăm măștile de protecție.

Author: Razvan Ilie duminică 26 septembrie 2021 , 15:44

Nor toxic peste România. Fumul plin de poluanți va otrăvi aerul, iar medicii ne recomandă să purtăm măștile de protecție în zilele următoare

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Vulcanul din La Palma generează un nor de poluanți care ajunge în România duminică.

Norul toxic va intra în țară prin vest, pe la Timișoara, și se va întinde peste toată țara până luni seară. România va fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă.

Citeste si: Pericol urias in Insulele Canare

Ar fi indicat că persoanele care stau afară, mai ales în zona de vest a țării, să poarte mască, deoarece sunt condiții pentru o poluare mai mare, avertizează specialiștii.

Care sunt pericolele pentru sănătate

O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa.

Dioxidul de sulf aduce poluare suplimentară, o potențială răcire a solului și compuși chimici secundari care sunt aduși la sol prin precipitare, precipitații și influențează concentrația ozonului, a explicat profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică. 

"Se pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timișoara și se va întinde peste toată țară până luni seară, dacă nu apar alte evoluții. Așadar,  timp de două zile ar putea fi deasupra țării. România poate fi sub norul de particule și compuși chimici rezultați din acea zonă", a spus Silviu Gurlui.

Citeste si: Eruptie vulcanica in Insulele Canare

Se pot produce efecte pe termen lung legate de climă

Potrivit expertului român, acest efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung. Prin procesele care au loc la înălțimi foarte mari în timp, pot apărea compuși chimici secundari și de modificare măcar locală a acestor proprietăți legate de aerosolii din atmosferă la înălțimi foarte mari, a declarat Silviu Gurlui, conform Digi24.

Problema majoră este legată de perioada lungă de erupție a vulcanului, estimată la două- trei luni. 

"Este un fenomen extrem de violent, care după primele estimări și după modelele dezvoltate în prezent, pare că ar putea să se întindă măcar pentru două-trei luni de acum înainte. În aer au fost împrăștiate cantități foarte mari de cenușă, dar și de alte gaze toxice care afectează calitatea aerului", a mai spus profesorul Gurlui.

Erupție vulcanică în Insulele Canare: O cantitate mare de dioxid de sulf este injectată spre Europa. 

[Sursa foto: BBC News]

Au fost împrăștiate în atmosferă clor, brom, care pot interacționa cu compuși din atmosferă și să scadă destul de mult stratul de ozon la înălțimi foarte mari. Se presupune că dacă vulcanii ar avea forță foarte mare, s-ar putea diminua cantitatea de ozon cu câteva procente.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si