Nori negri pentru economia mondială. Un tsunami financiar pornit din SUA a lovit piețele din Europa. Trump pune umărul la dezastru: a dublat tarifele pentru Canada !

Luni, 10 martie 2025, a fost o zi neagră pentru bursa americană. Wall Street s-a prăbușit, iar efectele se văd astăzi pe toate piețele financiare din Europa.

UPDATE. Problemele majore ale bursei americane continuă și marți, după ce Donald Trump a surprins prin măsura anunțată la prima oră: dublarea tarifelor pentru oțel și aluminiu în relația cu Canada. 

Marți, până la ora 12.00 (ora locală din New York), indicele S&P 500 de pe Wall Street scăzuse cu încă 0,8%, în timp ce Dow Jones Industrial Average pierduse 1,2%

Cel mai important indice al bursei din New York, Dow Jones, a scăzut cu peste 1.000 de puncte în cursul zilei de ieri, ulterior s-a redresat până la o scădere cu 890 de puncte sau 2,1%. Este cea mai mare prăbușire a bursei SUA din ultimii ani.

Citește și: Veste proastă pentru Trump. Efect de bumerang după războiul comercial declanșat pe mai multe fronturi

O declarație a lui Donald Trump prin care nu exclude o recesiune în SUA este unul dintre principalele motive ale scăderii dramatice a bursei americane, alături de războiul comercial declanșat de președintele SUA cu China, Europa și Canada.

Cele mai lovite au fost chiar companiile-vedetă din domeniul tehnologiei. Tesla s-a prăbuşit cu 15%, înregistrând cea mai proastă zi din 2020. Alphabet şi Meta au pierdut peste 4%, iar gigantul AI Nvidia a scăzut cu 5%. 

Europa resimte șocul financiar pornit din SUA

Piețele europene au resimțit, marți, șocul venit din SUA. Indicele paneuropean Stoxx 600 a pierdut 0,36% până la prânz. La Londra, indicele FTSE 100 din Marea Britanie a pierdut 0,2%, la fel ca și indicele bursier din Franța, CAC 40.

Singura bursă europeană care a crescut ușor marți este cea din Germania- indicele DAX a crescut cu aproximativ 0,3%, potrivit CNBC.com.

Seismul de pe piețele financiare vine pe fondul anxietății că economia SUA va avea de suferit din cauza politicilor tarifare comerciale ale președintelui Donald Trump.

Nici România nu este ferită de pericolul global. "În fiecare sâmbătă dimineață citesc datele macroeconomice. Nu fac acest lucru pentru că nu am ce face. O fac pentru că vreau să-mi protejez familia și pe clienții noștri de la CFO Network.

O fac pentru că nu vreau să dau faliment peste 12 luni. Azi am citit toate rapoartele BNR publicate în ultima săptămâna. Datele sunt pentru luna ianuarie 2025", spune analistul financiar Radu Georgescu.

Din aceste date reies principalii factori care indică o criză în fază incipientă: creditarea s-a prăbușit; oamenii și firmele nu mai au bani de economisist, iar masa monetară a scăzut.

" Concluzii: În 2025 ar trebui să ne punem toți în dormitor lozinca «Cash is king».

Warren Buffett, gurul investițiilor, și-a vândut majoritatea acțiunilor și stă pe un munte de cash. În 2025 va fi o bătaie foarte mare pe cash. Statul trage mulți bani din piață pentru a-și finanța deficitul bugetar. De aceea băncile au început să crească dobânzile la depozite. Sunt bănci care oferă 7% dobândă. Asta înseamnă că este doar o problema de timp până când IRCC și ROBOR se vor duce către 10%.
Dacă aveți credite în lei, ar fi bine să faceți refinanțare pe dobânda fixă pe cât mai mulți ani. Sfatul meu: Ar trebui să aloci mai mult timp pentru datele macroeconomice. Să iei decizii financiare pentru famila ta sau pentru firma, fără să înțelegi datele macroeconomice, este că și cum conduci un avion cu capul scos pe geam
”, consideră Radu Georgescu.

Vin nori negri pentru economia globala

Vin nori negri pentru economia globala

(sursa foto: Pexels.com)


Autor

Are o experiență de peste 20 de ani în presa scrisă, online și TV, cu specializare în domeniile economic, politic și relații internaționale.

A ocupat de-a lungul timpului poziții de redactor, editor sau editor coordonator în instituții media precum Revista 22, Cariere, Business Standard, Realitatea TV, Gandul. Face parte din echipa stirilekanald.ro din iulie 2020.

Absolvent de Filosofie și Jurnalism, cu masterat în Știintele comunicării, a dezvoltat o pasiune pentru domeniul resurselor umane. Colaborează de 12 ani cu HR Club pentru realizarea Manualului de bune practici în Managementul resurselor umane. În ultimii ani a derulat mai multe proiecte de ghost-writing, cu cărți publicate la edituri de prestigiu din România.

Îți Recomandăm Și...