Noua propunere legislativă, depusă recent în Senat, vizează modificarea reglementărilor referitoare la drepturile pacienților, concret, Legea 46/2003 și a fost trimisă pentru dezbatere.

Cadrele medicale, sancționate disciplinar în cazul presiunilor asupra pacienților

Astfel, documentul face referire la faptul că personalului care lucrează la stat îi este interzis „a convinge”, sub orice formă, pacienții care au apelat la serviciul public de sănătate să se îndrepte spre servicii asemănătoare din sistemul privat, potrivit  avocatnet.ro.

Noua măsura vizează atât medicii, cât și întreg personalul sanitar.

„Măsura interzicerii practicilor de a determina pacienții consultați la instituții de sănătate publice să apeleze la servicii asemănătoare oferite de unități medicale private vizează atât medicii, cât și personalul sanitar”, mai scrie sursa citată.

medic batran

Medic care îngrijește un bătrân

[Sursa foto: Freepik]

Citeste si: Informatii despre pulsul normal in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

Citește și: Târgul de Crăciun de la Hala Laminor, un pericol de tip "Colectiv" pentru bucureșteni? Dezvăluire-bombă: Hala nu are autorizație de securitate la incendiu!

Așadar, acestor categorii de angajați din domeniul sănătății publice, le este interzis să condiționeze sau să exercite presiuni asupra pacienților, în scopul de a apela la servicii medicale din rețeaua privată. În cazul în care angajații nu respectă legea, acest lucru va constitui abatere disciplinară.

Abaterea disciplinară angajează răspunderea disciplinară a făptuitorului, care riscă sancțiuni care pot fi mustrate, amendă, interdicția de a exercita profesia, mergând până la retragerea calității de membru a Colegiului, conform Statutului Colegiului Medicilor din România.

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii 95/2006

De asemenea, noua propunere legislativă prevede și modificarea Legii 95/2006, care face referire la domeniul sănătății. Aici s-ar adăuga precizări cu privire la faptul că în cazul în care medicii sau membri ai personalului medical nu respectă această lege, ar urma să fie sancționați disciplinar, fapta fiind considerată o nerespectare a regulamentelor

profesiei medicale, a Codului deontologic al profesiei și o încălcare a legii referitoare la drepturile pacienților, a regulilor de bună practică și a statutului Colegiului Medicilor din România.

Citește și: VIDEO- EXCLUSIV- Mărturii din dosarul DNA care a cutremurat biserica! ÎPS Teodosie în centrul unui scandal, filmat cu camera ascunsă: ”O provocare care avea o probă strânsă neloial”

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: "Țipete foarte puternice, mobilă răsturnată".Crimă șocantă în Sibiu! O tânără de 21 de ani, ucisă cu bestialitate de iubitul ei- radioimpuls.ro

spital holuri

Medici pe culoarul unui spital

[Sursa foto: Freepik]

„Acestor categorii de angajați ai sistemul ui de sănătate public li se va interzice să își condiționeze pacienții ori să exercite presiuni asupra lor, în scopul determinării acestora să apeleze la servicii medicale din rețeaua privată. Conform noii norme, nerespectarea acestor obligații va constitui abatere disciplinară”, mai scrie sursa citată.

Autorii propunerii și-au inspirat demersul din prevederi legislative asemănătoare existente în Statele Unite ale Americii și în Regatul Unit al Marii Britanii, potrivit aceleiași surse.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si