„Bolnavii care nu cotizează niciun leu la stat vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați. În timp ce sistemul medical duce lipsă cronică de fonduri, serviciile de medicină de familie acordate pacienților neasigurați au crescut cu peste zece ori. Este anunțul făcut de ministrul Alexandru Rafila, ce a stârnit reacția oamenilor care au cotizat o viață la asigurările de sănătate”, a transmis Cristian Sabbagh.

În fiecare lună, 10% din banii noștri merg către CAS pentru consultații și tratamente gratuite.

De la 1 iulie, și cei care nu cotizează vor avea acces la mai multe servicii medicale. Confruntați cu lipsurile cronice din sănătate, vestea i-a surprins pe oameni.

Citește și: Creatura cu aspect înfricoșător găsită pe o plajă. Ce au descoperit oamenii de știință care au analizat "monstrul marin"

Ce spun oamenii despre acest lucru

„La stat se așteaptă foarte mult dacă vrei să faci o programare o lună de zile, două luni, depinde unde vrei”,  a spus o doamnă.

Doamna Steluța este pacient oncologic de un an de zile. Pentru că abia a găsit un loc liber la stat, a fost nevoită să se reorienteze către privat.

„Aici e mai bine, altfel tratat pentru că am văzut la alte persoane cum erau tratate la stat. Se așteaptă mult, ba nu au medicamente. Aici nu s-a pus problema niciodată”.

Ministrul Sănătății vorbește despre o alocare bugetară separată pentru cei neasigurați.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

„Serviciile de medicină de familie pentru pacienții neasigurați au crescut de la câteva zeci de mii, la câteva sute de mii.

Deci o creștere mai mult de zece ori a numărului de beneficiari”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

„Eu plătesc de 25 de ani asigurările. O singură dată am fost la spital, când am născut. Mie nu mi se pare normal ca un om care nu a plătit în viața lui nimic să beneficieze ca mine”, a spus o femeie

„Ne ia Sănătatea din toate veniturile. Adică ești salariată, plătești o dată, mai ai un PFA, o mai plătești o dată. Poate ai și un apartament, o plătești și de acolo. O plătești de 3-4 ori. S-ar putea să beneficiem de 4 RMN-uri gratuite”, a precizat o doamnă

Ce reguli vor apărea de la 1 iulie pentru bolnavii oncologici

De la 1 iulie vor fi reguli noi și pentru bolnavii oncologici neasigurați.

„Principala noutate va fi crearea unor pachete de servicii de care pot beneficia persoanele neasigurate pe principalele paliere de asistență medicală, în scopul depistării unor afecțiuni grave, respectiv: cancere, hepatite cronice de tip B și C, HIV, sida la gravidă”, a spus Dr. Valeria Herdea, președinte CNAS.

Citește și: VIDEO: Ce sentință a primit medicul din Suceava, care ar fi luat mită de la 280 de bolnavi de cancer? Decizia radicală luată de judecători

Citeste si: Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”- kfetele.ro

Citeste si: Descoperirea macabră în Timiș. Un tânăr de 24 de ani, gasit mort pe un câmp. Ar fi fost împuşcat în gât- radioimpuls.ro

Însă, cu bugetele la pământ, managerii spitalelor fac față cu greu și acum afluxului de bolnavi.

„Dacă finanțarea nu va exista… nu pot să mă pronunț... Acest lucru chiar ar încetini mult dezvoltarea medicală”, a declarat Alexandru Iacobescu, manager Spitalul Colentina.

În România sunt 16,5 milioane de plătitori ai asigurărilor de sănătate și, aproximativ, 3 milioane de neasigurați.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro: