Noul coronavirus poate supravieţui timp de mai multe ore în aer liber, relevă un studiu

Noul coronavirus poate supravieţui timp de mai multe ore în afara corpului uman, pe diverse suprafeţe sau chiar în aer, potrivit unui studiu publicat în ediţia de marţi a New England Journal of Medicine (NEJM), fiananţat de guvernul american, relatează AFP.

R.B., miercuri 18 martie 2020 , 13:23

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Potrivit  autorilor studiului, virusul care a cauzat pandemia de covid-19 ar avea un nivel de viabilitate în aerul liber comparabil celui al coronavirusului care a provocat sindromul respirator acut server (SARS).

Citeste si: Coronavirusul a fost ”subestimat” de către toţi liderii politici, recunoaşte șefa Comisiei Europene

Astfel, amploarea pandemiei covid-19 este legată de faptul că virusul se transmite mult mai uşor de la un purtător asimpromatic (”sănătos”) la alţii.

Experimente arată că noul coronavirus poate fi detectat până la două-trei zile pe suprafeţe din plastic sau oţel inoxidabil şi până la 24 de ore pe suprafeţe de carton.

Citeste si: Coronavirusul a fost ”subestimat” de către toţi liderii politici, recunoaşte șefa Comisiei Europene

Cercetătorii au folosit un pulverizator pentru a difuza virusul în aerul ambient. Prin această tehnică, ei au găsit urme de virus sub formă de particule suspendate în aer timp de trei ore.

Unii experţi estimează însă că un pulverizator nu simulează în mod corect tusea sau strănutul unui bolnav şi riscă să crească în mod artificial amploarea contaminării pe cale aeriană.

Citeste si: Coronavirus. O româncă a povestit cum e situația în Spania: „Militarii te urmăresc până la magazin, te aşteaptă după ce cumperi pâine…”

Virusul este în realitate tramsmis în principal prin micro-picături expulzate de către bolnavi atunci când tuşesc sau strănută.

În această formă de particule în suspendie, virusul este viabil timp de doar câteva secunde.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si