Nu este pentru prima data cand Atena a fost incendiata! S-a mai intamplat cu ani in urma si atunci orasul a fost distrus complet! Detalii despre prima incendiere a orasului!

In Grecia pare ca s-a dezlantuit iadul pe pamant dupa ce incendiile de vegetatie au produs pagube uriase si chiar au ucis peste 80 de persoane. Grecia se confrunta cu cea mai mare tragedie din ultimii zeci de ani si spera sa faca fata infernului.

C.I.P., joi 26 iulie 2018 , 16:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cele mai mari pagube au fost produse in apropiere de Atena, capitala Greciei. Ei bine, va spunem ca aceste incendii nu sunt primele care afecteaza zona si ca, in trecut, au fost altele care au ras Atena de pe fata pamantului.

Lucrurile nu s-au intamplat de curand, ci in antichitate, in timpul Razboaielor Medice, razboaie in care grecii s-au luptat cu persanii. Razboaiele Medice s-au desfasurat intre aproximativ 500 i.Hr si 448 i. Hr, iar in timpul lor, Grecia a fost incendiata de catre persani.

Totul a inceput la mijlocul secolului al VI-lea inainte de Hristos, atunci cand Imperiul Persan a intrat in conflict cu grecii din Europa. Darius I a extins imperiul sau, generalii lui supunand Tracia si Macedonia. Ionienii se rascoala si, sprijiniti de atenieni, lupta impotriva Imperiului Persan. Darius I decide atunci sa pedepseasca Atena si in 490 i.Hr trimite o flota puternica sub comanda lui Datis si Artaferne sa atace Atena.

In prima faza, atenienii reusesc sa se apere, mai ales dupa ce au primit ajutorul Spartei in razboi. Primele infruntari culmineaza cu Batalia de la Maraton, atunci cand persii sunt infranti si aruncati in mare.

Darius I s-a suparat atat de tare dupa infrangere, incat a inceput sa planuiasca un nou atac asupra Atenei. Trei ani de zile si-a pus la cale planul, dar a renuntat la el in momentul in care, in sanul Imperiului a explodat o rebeliune a egiptenilor.

Darius moare, dar tronul este preluat de fiul sau, Xerxes, cel care avea sa duca la indeplinire planul tatalui sau si sa distruga Atena.

Xerxes urca pe tron in 486 i.Hr si incepe prin a starpi rebeliunea egiptenilor si apoi pleaca in expeditie impotriva Greciei. Xerxes pleaca in fruntea unei flote impresionate de peste 2 milioane de oameni si nimic nu a stat in calea lui. Rezistenta grecilor de la intrarea in Tessalia a fost distrusa imediat. Puternica flota persana a inaintat in golful de la Salamina, in timp ce infanteria ocupa Atica si incendiaza Atena. Capitala actuala a Greciei fusese parasita de locuitorii sai, care plecasera de frica Razboiului. Atena este incendiata si distrusa din temelii de puternica infanterie a persanilor.

Totusi, Grecia nu e cucerita in totalitate pentru ca infanteria persana intalneste o rezistenta de fier la Termopile, acolo unde regele spartan, Leonidas, in fruntea unei armate mici, reuseste sa tina piept armatei lui Xerxes, permitand atenienilor sa paraseasca orasul.

Conflictul dintre Greci si Persani ia sfarsit cu adevarat in perioada domniei lui Alexandru cel Mare, cel care il zdrobeste pe Darius III Codommanos si cucereste Imperiul Ahemenid de la persani, asta insemnand si sfarsitul razboielor medice. 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si