NU mai arunca la gunoi cojile de usturoi sau ceapă! Cum le poți folosi: 10 idei geniale
Cojile de ceapă și usturoi au multe beneficii, dar puțini oameni știu ce să facă cu ele. Iată de ce e bine să le păstrezi.
Multă lume consideră că toate cojile de la legume sunt doar gunoi, dar nu este nici pe departe așa. Cojile de la ceapă și de la usturoi au beneficii la care multe persoane nici măcar nu se gândesc.
Chiar dacă cojile acestor legume pot să pară inutile, au multe întrebuințări, iar unele dintre acestea nici măcar nu sunt legate de prepararea alimentelor. Iată de ce e bine să nu le arunci.
1. Amestecă în pâine cojile de ceapă și de usturoi
Aceste coji sunt bogate în vitaminele A, C, E, astfel că sunt foarte sănătoase. Poți să le pisezi foarte bine, până când capătă o consistență făinoasă și să adaugi o linguriță atunci când pregătești aluatul pentru pâine. Astfel o să ai o pâine cu o aromă deosebită și bogată în nutrienți.
2. Folosește cojile pentru un orez delicios
Cojile întregi pot să fie folosite și la gătirea orezului. Dau un gust aparte mâncării și tot ce trebuie să faci este să le scoți din oală atunci când orezul este fiert.
3. Usturoi prăjit
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Poți să păstrezi coaja de usturoi când îl prăjiți. Stratul protector vă menține usturoiul moale în interior, în timp ce adaugă nutrienții sănătoși enumerați mai sus.
4. Adaugă cojile la supe
Cojile de ceapă și usturoi dau gust foarte bun supelor. Doar fierbe-le împreună cu restul ingredientelor și scoate-le la final.
5. Ajutor de nădejde pentru persoanele care nu pot să adoarmă
Insomniile chinuie mulți oameni. Un remediu natural pentru lipsa somnului este ceaiul din coji de ceapă. Pur și simplu toarnă apă fierbinte peste cojile de la mai multe cepe și acoperă vasul timp de 15 minute. Scurge ceaiul printr-o sită și gata.
6. Cojile înlocuiesc vopseaua pentru ouă
Ouăle vopsite în roșu nu lipsesc de pe masa de Paște. Nu multă lume știe că vopseaua chimică poate fi înlocuită de cojile de ceapă, în special cele de la ceapa roșie, care au un pigment foarte puternic, care poate fi folosit și pentru colorarea anumitor textile.
7. Vopsește părul
Pentru că pigmentul din cojile de ceapă este puternic, acestea pot să reprezinte și o vopsea de păr bună. Pur și simplu pune-le într-o cratiță și lasă-le la fiert pentru 30-60 de minute. Lasă apa să se răcească peste noapte apoi toarnă apa peste părul curat. Lasă pentru 30 de minute să acționeze, apoi clătește.
8. Ajută la crampele musculare
Cojile de ceapă au și alte beneficii pentru organism. Fierbe cojile pentru 10-20 de minute în apă, apoi lasă-le la infuzat. Scoate cojile din apă și bea ceaiul pentru a scăpa de crampele musculare.
9. Luptă împotriva mâncărimilor
Cojile de ceapă și usturoi au proprietăți anti-fungice care le fac eficiente în ameliorarea problemelor cu mâncărimea ale pielii, inclusiv piciorul atletului. Aplică pe piele apă infuzată cu ceapă pentru un efect relaxant.
10. Adăugați nutrienți în compost
Usturoiul și cojile de ceapă sunt o modalitate excelentă de a adăuga nutrienți la grămada de compost.