Pregătirea unei rețete de zacuscă cu 10 kg de vinete și ardei copți poate părea o provocare, dar rezultatul final merită tot efortul.

Zacusca se lasă la fiert timp de 2-3 ore, până când atinge consistența dorită și uleiul se ridică la suprafață.

Prin respectarea acestor pași, vei obține o zacuscă delicioasă și aromată, perfectă pentru a fi savurată pe tot parcursul anului.

Retetă de zacuscă cu 10 kg de vinete: Ingrediente necesare

Pentru a pregăti o zacuscă delicioasă cu 10 kg de vinete și ardei copți, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 10 kg de vinete
  • 5 kg de ardei capia sau ardei gras roșu
  • 3 kg de ceapă
  • 2 kg de morcovi
  • 3-4 litri de suc de roșii
  • 1 litru de ulei
  • Sare după gust
  • Piper după gust
  • Foi de dafin (opțional)
  • Boabe de piper (opțional)
  • 1-2 căței de usturoi (opțional, pentru un gust mai intens)

Mod de preparare

Spală bine vinetele, șterge-le și coace-le pe grătar, pe flacără deschisă sau în cuptor până când pielea lor devine neagră și miezul este moale.

Spală și ardeii și coace-i în același mod până când pielea lor devine neagră și se poate desprinde ușor.

Lasă legumele coapte să se răcească puțin, apoi curăță-le de coajă și semințe. Toacă vinetele și ardeii mărunt sau trece-le printr-o mașină de tocat.

Curăță ceapa și toac-o mărunt. Curăță morcovii și dă-i pe răzătoarea mare.

Într-o cratiță mare, încinge uleiul și adaugă ceapa tocată. Călește ceapa la foc mediu până devine aurie și moale.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria- wowbiz.ro

Citeste si: Divorțul anului în Italia. Scandal între Chiara Ferragni și Fedez cu privire la imperiul financiar și la custodia copiilor- antena3.ro

daugă morcovii rași și continuă să călești încă 10-15 minute, amestecând din când în când.

După ce ceapa și morcovii sunt bine căliți, adaugă vinetele și ardeii copți și tocați.

Toarnă sucul de roșii peste amestecul de legume. Adaugă sare, piper, foi de dafin și boabe de piper după gust.

Vinete pentru zacuscă

Vinete pentru zacuscă

[Sursa foto: freepik]

Citește și: VIDEO- Preparatele românești, în drum spre cei plecați în străinătate la muncă

Cum și cât timp se fierbe zacusca

După ce ai adăugat toate ingredientele, fierbe zacusca la foc mic pentru aproximativ 2-3 ore. Amestecă des pentru a evita lipirea și arderea compoziției.

Zacusca este gata atunci când uleiul începe să iasă la suprafață și compoziția capătă o textură groasă și uniformă.

Citeste si: VIDEO Mihai Albu, despre prietenia cu Irinel Columbeanu și cum a cunoscut-o pe Monica Gabor, fosta parteneră de viață a omului de afaceri. „A încălțat-o, a îmbrăcat-o și după a scos-o.”- kfetele.ro

Citeste si: Adriana Iliescu a dezvăluit ce pensie are la 86 de ani după o viață dedicată învățământului: ”Nu ne plângem”- radioimpuls.ro

Citeste si: „Zeului Haosului”, un asteroid gigant de mărimea unui „ucigaș de orașe” ar putea să lovească Pământul. Când va trece pe lângă noi- antena3.ro

Gustă și ajustează condimentele dacă este necesar.

Citește și: VIDEO- Gospodinele din Brașov, la făcut de zacuscă în aer liber

Conservare borcanelor cu zacuscă

Spală bine borcanele și capacele, apoi sterilizează-le în cuptor sau prin fierbere.

Pune zacusca fierbinte în borcane, lăsând puțin spațiu la gură, și punele capacele.

Așază borcanele într-o cratiță mare, acoperă-le cu apă și fierbe-le timp de 30-40 de minute pentru a asigura conservarea pe termen lung.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si