Nucile cu miez roșu au fost omologate în România. Cât costă un kilogram de „Rubin”

Vești bune pentru români: nucile cu miez roșu au fost omologate în țara noastră. Este vorba despre cel mai nou soi românesc de nuc care va fi cultivat începând din acest an.

Author: Georgiana Balaban luni 15 august 2022 , 09:44

nuci roșii

Nucile cu miez roșu.

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Rubin” este cel mai nou soi românesc de nuc și va fi cultivat în România. Nucile sunt cu totul speciale și au miezul roșu. Creatorul nucului cu miez roșu – de fapt, cu miez învelit în tegument roșu – este tânărul Oleg Tîrsînă din Republica Moldova, director tehnic în cadrul Pepiniera Voinești din Voinescu,

raionul Hâncești.

Citește si: Petrece-ți vacanța de vară călătorind și bucură-te de tot ceea ce te înconjoară!

Noul soi românesc de nucifere are un aspect unic. Rubin este deosebit: miezul nucilor are tegumentul roșiatic, rubiniu, iar nucii sunt mai rezistenți la boli și dăunători. Nucul roșu este soi care aparține florei spontane din România, scrie agrointel.ro.

Rubin- nucile cu miez roșu

Rubin este un soi care a fost identificat în anul 2017, în flora spontană din România. Este un nuc românesc „crescut prin semănare directă, să zicem o mutație mugurală, este un pom care provine dintr-o sămânță pe care cineva a pus-o în pământ în 1995-1997.

S-a întâmplat ca pomul care a crescut din nuca respectivă să producă nuci cu tegumentul roșu. Astfel de varietăți mai există în lume, nu este prima de acest gen, sunt chiar soiuri omologate în mai multe țări din Europa, în Statele Unite ale Americii. La varietatea aceasta, ce ne-a surprins este culoarea specifică a miezului, are un roșu purpuriu foarte interesant, contrastant, este o varietate foarte rustică, foarte rezistentă la ger, la secetă, are o vigoare bună de creștere”, a declarat Oleg Tîrsînă, potrivit aceleiași surse menționate anterior.

Citește si: Cum să faci cea mai bună dulceață de smochine. Trucul pentru un gust perfect

Omologarea pentru acest soi de nuc a început în 2020, iar în 2022, pe 27 iulie, s-a eliberat certificatul și soiul a intrat în Catalog, fiind recunoscut oficial în România și putând fi cultivat începând din acest an.

Citește si: Alimentele din cămară pentru un somn odihnitor

„În România, soiul Rubin îl dezvoltăm împreună cu Patru Agro care este partenerul Pepinierei Voinești, iar în Republica Moldova am depus o cerere de omologare cu o jumătate de an în urmă. Pentru omologare, în România, este o procedură standard desfășurată la Institutul de Stat pentru Testarea Soiurilor de Plante. De acest lucru s-a ocupat Patru Agro. Noi am contribuit cu descrierea soiului, toți indicii de pe partea tehnologică, parametrii vegetativi, de producție. Patru Agro s-a ocupat de partea administrativă, au depus cererea, au suportat costurile, s-a urmat o procedură standard”, a mai spus pomicultorul potrivit aceleiași surse menționate.

Citește si: Mâncare de post pentru pomană


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si