#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România

30 octombrie 2015. Au trecut cinci ani de la tragedia din clubul Colectiv, când un incendiu a omorît 65 de oameni, rănind alte peste 100 de persoane. O tragedie care a schimbat pentru totdeauna România.

Author: Mircea Pop vineri 30 octombrie 2020 , 17:03

#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cu 5 ani în urmă, în 30 octombrie 2015, la ora 22:30, în timpul unui concert în Clubul Colectiv din centrul Capitalei, aflat în fosta fabrică „Pionierul”, prilejuit de lansarea albumului „Mantras of War”, al trupei Goodbye To Gravity, a avut loc un incendiu puternic pornit de la nişte artificii amplasate pe scenă, care s-a soldat, iniţial, cu 27 de morţi şi 147 de răniţi, bilanțul final al decedaților ajungând la 65.

Citeste si: Cronologia tragediei Colectiv. Ce s-a întâmplat în urmă cu 5 ani

#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România

”Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere”

Alexandra Furnea scrie în jurnalul ei despre acel octombrie ucigător: „Găsesc bucurie în voluntariat. Mă implic în campaniile caritabile ale organizaţiilor care se ocupă de copiii cu probleme de sănătate. Aşa simt că îmi transform suferinţa într-o călăuză de care se pot folosi alţi oameni ca să iasă din întuneric. Nu îmi este uşor să le fiu alături celor ca mine. Îmi face rău să aflu că nu s-a schimbat nimic de la Colectiv încoace.

Mereu îmi scriu aparţinători, aşa cum au fost odinioară mama şi sora mea, cerându-mi ajutorul. Le plâng oamenii dragi în cada verde. Eu nu îi mint. Le spun adevărul pe care doctorii îl ascund în continuare când spun aceleaşi vechi aberaţii: „avem tot ce ne trebuie”, „probele sunt sterile”, „nu i-a rezistat organismul”. Iadul e şi acum acolo, printre blocurile de pe Calea Griviţei, într-o clădire veche care trece drept spital. Sistemul contestă şi astăzi infecţiile. Minciunile îngroaşă numărul morţilor. Actul medical pendulează între diletantism şi tortură”.

#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România

Citeste si: Preşedintele Klaus Iohannis, mesaj la cinci ani de la tragedia din Colectiv

„Nu trece zi în care să nu simt vină, milă, ciudă şi durere. Mi-e dor de toţi şi mi-e dor de mine, cea de dinainte”, mai spune ea.

„Într-o zi, va fi bine. Într-o zi, am să zâmbesc întreg, fără fragmente de foc în inimă, fără cenuşă în suflet. Într-o zi, îi voi da groazei un sens. Voi face hărţi spre o lume mai bună din cicatricile care îmi împânzesc trupul cu desenele lor piezişe, făurite de flăcări”, este speranţa din sufletul Alexandrei.

#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România

Părinţii celor morţi nu-şi vor găsi liniştea niciodată

„Pentru noi, părinţii celor care au murit la Colectiv, este o moarte lentă, pentru voi, supravieţuitorii, o viaţă cu coşmaruri, cei care nu au respectat legile trebuie să răspundă”, spune, pe Facebook, Maria Popa, mama lui Adrian Popa, care a murit în 7 noiembrie 2015.

Părinţii le scriu copiilor morţi, le spun ce mai fac şi că la 5 ani de la tragedie încă se luptă cu un stat care nu-i ascultă şi care fuge de orice responsabilitate.

Narcis Hogea îi scrie lui Alex: “Cum este Raiul astazi? Cum se vede viaţa noastră de acolo? După cum îţi spuneam în iunie, statul român ne-a “tras de urechi” că am îndrăznit să cerem urgentarea dosarului în care sunt anchetaţi criminalii voştri, obligându-ne la plata sumei de 100 lei cheltuieli judiciare (…). Aceeaşi durere care se amplifică prin conştientizarea neputinţei noastre de a face dreptate în numele vostru”. 

Membrii Asociaţiei Colectiv GTG 3010 vor ca liderii să le răspundă ce s-a schimbat, ce s-a făcut pentru marii arşi

“Am vrea să aflăm ce a schimbat statul român în aceşti 5 ani. Am vrea să ştim ce s-a schimbat în autorizarea funcţionării spaţiilor publice. Am vrea să ştim cum se construieşte acum în România. Am vrea să ştim ce a schimbat IGSU în autorizare şi control, ce paşi a făcut în domeniul prevenţiei. Am vrea să aflăm ce a construit Ministerul Sănatăţii? Ar fi trebuit să avem 5 Centre de Mari Arşi. Ce avem după 5 ani? Am vrea să ştim ce s-a schimbat în 5 ani în spitalele morţii noastre. Şi am mai vrea să ştim de ce după 5 ani nu avem vinovaţii în puşcărie. La 5 ani de la Colectiv, mulţumită justiţiei, vom comemora cu Piedone primar”, spun ei.

#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România
#NuV-amUitat! Cinci ani de la Colectiv. Tragedia care a schimbat România

Citeste si: 5 ani de la Colectiv. Ce pedepse au primit responsabilii tragediei de la Colectiv

Ce condamnări au fost date

În dosarul "Colectiv", în decembrie 2019, Cristian Popescu Piedone, care a câştigat alegerile pentru Primăria Sectorului 5, a fost condamnat în primă instanţă la 8 ani şi 6 luni de închisoare iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi 8 luni de detenţie. Au mai primit mulţi de închisoare patroana şi directorul firmei de artificii, pirotehniştii care au lucrat în club, pompierii care au mers în control la Colectiv dar şi funcţionari din Primărie. 

În prezent, dosarul se află la Curtea de Apel Bucureşti, fiind programate termene până la sfârşitul anului când ar putea fi luată o decizie finală. 

Citeste si: Fiul lui Piedone candidează la alegerile parlamentare! Vlad e pe listele PSD Suceava!


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
De ce e bine să dăruiești mere și portocale de Moș Nicolae! Cum a apărut tradiția... De ce e bine să dăruiești mere și portocale de Moș Nicolae! Cum a apărut tradiția cadourilor în ghetuțe
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
spotmedia.ro
Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere... Jurnaliştii şi studenţii sunt ţintele unui nou sistem de supraveghere cu recunoaștere facială din China
b1.ro
Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru... Ionuț Dolănescu a luat o decizie radicală cu casa moştenită de la Ion Dolănescu, pentru care s-a judecat cu fratele Dragoş
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele... E descoperirea momentului. O plantă otrăvitoare, leacul pentru COVID-19. Rezultatele din laborator sunt promițătoare
doctorulzilei.ro
Povestea veteranului de război de 100 de ani, care trăiește cu un glonț lângă inimă de... Povestea veteranului de război de 100 de ani, care trăiește cu un glonț lângă inimă de opt decenii. „Organismul i l-a acceptat”
romaniatv.net
Doamne ferește! ȘOCANT! Ce i-au găsit în gură Elenei Ceaușescu la deshumare! Doamne ferește! ȘOCANT! Ce i-au găsit în gură Elenei Ceaușescu la deshumare!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si