Aici a fost gpsit una dintre cele mai pure și mai mari zăcăminte de ghips din Europa, dar, din păcate pentru țara noastră, el nu a fost exploatat niciodată. Potrivit autorităţilor locale, zăcământul ar putea fi exploatat încontinuu timp de peste 100 de ani. Puritatea zăcământului de ghips este excepțională, de 98,99%.

Citeste si: Teatrul românesc plânge cu lacrimi amare! Doamna Scenei a murit azi, după o lungă suferință! Arta românească o să fie mai săracă fără ea!

Zăcămintele de ghips de la Păltiniş se întind pe o suprafaţă importantă și ajung până în Republica Moldova şi în Ucraina, ţări situate la doar câţiva kilometri de comuna botoşăneană cu 2.800 de locuitori.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Citeste si: George Buhnici și-a luat Tesla, cea mai ”smart” mașină electrică din lume! ”Da, e adevărat! E cea mai tare jucărie”

Descoperirea a fost făcută în anii '80, iar în perioada comunistă s-au pus planurile de ridicare a unei fabrici la Darabani, oraș situat la numai câțiva kilometri de Păltiniș. Aici urma să se proceseze ghips de cea mai bună calitate. "În Moldova şi Ucraina este valorificat.

În Ucraina este o fabrică, din ce am vorbit eu cu colegii primari şi din Moldova şi din Ucraina, ridicată de un investitor turc. În Republica Moldova îl extrage şi îl pune în vagoane şi îl duce la Bălţi, că acolo este fabrica de prelucrare a ghipsului", spune primarul de acolo.

Citeste si: Un batran de 81 de ani a incercat sa se lupte singur cu flacarile intr-un puternic incendiu de vegetatie

Până în prezent, zăcământul din România a rămas neatins.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si