O nouă alternativă pentru cei care se întorc în țară: Testarea COVID-19 în loc de carantinarea pentru 14 zile

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) solicită ca alternativă efectuarea unui test covid-19 la întoarcerea în ţară, în locul carantinării de 14 zile, deoarece acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii.

Author: Andreea Bolocan marți 26 ianuarie 2021 , 10:47

test covid la intrarea in tara agentiile de turism carantina 14 zile romania
Noi alternative de a intra în țară[Sursa foto: https://www.oikoiatriki.gr/en/services/coronavirus-test/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

”NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism) solicită factorilor de decizie din statele membre UE să asigure testări fiabile, accesibile şi eficiente pentru a înlocui cerinţele de carantină şi alte restricţii la libera circulaţie a persoanelor.

Activitatea agenţiilor de turism din România a fost grav afectată în anul 2020 datorită restricţiilor de călătorie impuse la nivel global în contextul pandemiei de COVID-19”, arată ANAT.

Turismul este în continuare afectat de pandemia de COVID-19

Agenţiile de turism precizează că, în contextul actual, pozitiv pentru ţara noastră, al scăderii numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, agenţiile de turism se confruntă în continuare cu o situaţie care le afectează activitatea. Ţările în care călătoresc turiştii români în acest moment, puţine de altfel, se află pe lista galbenă, crescând numărul solicitărilor de anulare a rezervărilor.

Citeste si: VIDEO- Controversatul certificat de vaccinare prinde contur în Europa

”Niciun român nu doreşte şi nu îşi permite să stea în carantină 14 zile la întoarcerea dintr-o călătorie sau vacanţă.

Acest aspect generează un nou val de anulări ale pachetelor de servicii de călătorie contractate, restituiri şi litigii. Având în vedere cele menţionate mai sus şi faptul că turiştii care se întorc din aceste ţări şi stau în carantină nu ştiu dacă sunt infectaţi şi dacă pot infecta, la rândul lor, alte persoane, propunem abordarea acestei situaţii prin varianta în care un călător care se întoarce dintr-o ţară aflată pe lista galbenă, să aibă ca alternativă la carantinare efectuarea unui test în termen de 3 zile de la întoarcerea în România.

Citeste si: VIDEO- Restricțiile au fost relaxate la noi, în ciuda noilor tulpini

Se poate menţine măsura de carantinare până la obţinerea rezultatului unui test negativ sau se poate introduce posibilitatea efectuării de teste rapide pe aeroport”, spune Dumitru Luca, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

ANAT a trimis o scrisoare deschisă către Guvern

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a trimis, la finele săptămânii trecute, o scrisoare deschisă către Guvern, premierului Florin Cîţu, către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, ministrului Claudiu Năsui, respectiv către Ministerului Afacerilor Interne, lui Raed Arafat, secretar de stat, prin care solicită implementarea acestor măsuri.

De asemenea, ANAT consideră că trebuie revizuită şi măsura conform căreia, în cazul în care părinţii sunt vaccinaţi, la întoarcerea dintr-o călătorie într-o ţară din lista galbenă, copiii nevaccinaţi trebuie să rămână în carantină o perioadă de 14 zile.

Pe de altă parte, NET (Reţeaua pentru Sectorul Privat European în Turism – Network for European Private Sector in Tourism), unde ANAT este membră prin intermediul ECTAA (Asociaţia Europeană a Agenţiilor de Turism şi Touroperatorilor), salută decizia şefilor de stat sau de guvern din UE de a-şi coordona răspunsurile la pandemia COVID-19 în ceea ce priveşte restricţiile de călătorie, testarea şi vaccinările pentru a stopa răspândirea virusului.

”Este necesară o coordonare suplimentară şi urgentă  pentru asigurarea unei baze solide în urma căreia industria turismului poate fi reclădită. Chiar dacă accentul ar trebui să fie pus în prezent pe stoparea Covid-19 răspândită în Europa, nu ar trebui să pierdem din vedere ce va urma apoi”, precizează NET.

Turiştii caută un semnal clar despre cum şi când pot călători din nou în siguranţă. Iar industria turismului trebuie să aibă o perspectivă clară pentru a reîncepe afacerea.

”Acesta este motivul pentru care NET solicită statelor membre şi factorilor de decizie din UE să continue discuţiile şi să convină asupra unor măsuri coordonate care sunt necesare pentru reluarea cu succes a călătoriilor şi turismului în cazul în care situaţia epidemiologică se îmbunătăţeşte.

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si