O nouă minivacanță pentru români, peste câteva zile. Guvernul a aprobat "puntea" înainte de un weekend

Guvernul a decis ca ziua de 2 decembrie 2022 să fie zi liberă pentru salariaţii din sectorul public, fiind vorba de o zi de vineri imediat după ziua liberă de 1 decembrie și înainte de weekend.

Author: Sorin Negru sâmbătă 19 noiembrie 2022 , 17:06

zile libere

Minivacanță de cinci zile, din 29 noiembrie până în 5 decembrie  

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul a stabilit ca ziua de vineri, 2 decembrie 2022, să fie zi liberă pentru salariații din instituţiile şi autorităţile publice, având în vedere că aceasta se situează între zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează

și zile de repaus săptămânal (weekend).

Citește și: Zile libere 2022. Câte sărbători legale mai sunt până la finalul anului

Sunt mai puțin de 10 zile până când românii beneficiază de o nou minivacanță de 5 zile, după care urmează Moș Nicolae (6 decembrie).  

Citește și: Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată are loc sărbătoarea şi ce tradiţii trebuie să respectăm?

Practic va fi o săptămână cu doar 2 zile lucrătoare (luni, marți 28-29 noiembrie), urmând ca din 30 noiembrie (Sf. Andrei) și până duminică (4 decembrie), inclusiv, să fie zile libere.

Săptămâna cu 2 zile de muncă!

Ziua de 2 decembrie a fost anunțată zi liberă pentru angajații din sectorul public. Astfel că salariații din acest sector vor avea parte în minivacanța de 1 decembrie de 5 zile libere din partea statului. 

Citește și: De ce a fost aleasă data de 1 decembrie să fie Ziua Națională a României

Angajații din România mai primesc următoarele libere din partea statului în 2022:

 

  • 30 noiembrie   – Sfântul Andrei – zi liberă sărbătorită miercuri;
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României – zi liberă sărbătorită joi;
  • 2 decembrie – liber pentru bugetari
  • 25 decembrie – Crăciunul – zi liberă sărbătorită duminică;
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun – zi liberă sărbătorită luni.

 

Anunțul Ministerului Muncii despre ziua de 2 decembrie 2022

Prevederile actului normativ nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii și nici magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 2 decembrie sau participanţilor în aceste procese.

Potrivit documentului aprobat de Guvern, prin centrala Ministerului Finanțelor se vor efectua operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.

De asemenea, unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 2 decembrie 2022 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la convențiile de împrumut, vor lua din timp măsurile necesare în vederea efectuării plății sumelor scadente.

Pentru recuperarea zilei libere, instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2022, potrivit planificărilor stabilite.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si