VIDEO- O nouă tulpină periculoasă SARS-CoV-2. Ce spune Emilian Popovici despre varianta Kraken: „O mutaţie îi permite să pătrundă mai uşor în celule”

Prof. Dr. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie a explicat ce impact are noua subvariantă SARS-CoV-2, xbb1.5, denumită şi Kraken, din informațiile care se cunosc până în prezent. Noua tulpină a dus deja la un număr mare de îmbolnăviri în Asia şi SUA şi a pătruns și în unele țări europene.

Author: Laura Macovei luni 09 ianuarie 2023 , 09:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

În România nu a fost raportat deocamdată niciun caz de infecție cu noua tulpină, însă specialiştii cred că subvarianta va ajunge şi la noi, fiind cea mai infecţioasă dintre toate variantele virusului.

Cât de periculoasă este noua variantă

Kraken produce un număr mare de îmbolnăviri, dar nu prezintă forme grave de boală. Chiar și așa, presiunea asupra sistemului sanitar este una mare din cauza numărului de infectări. 

Citește și: Subvariantă Coronavirus, extrem de periculoasă. Kraken se răspândeşte mai rapid faţă de tulpinile dominante în prezent

Deocamdată, informaţiile disponibile vin din SUA, există o perspectivă teoretică ce probabil va deveni şi practică, de răspândire a acestei subvariante în Europa şi bineînţeles că la un moment dat şi la noi.  

A fost acea perspectivă cu varianta BQ11 de endemizare şi s-a discutat atunci de endemizare, pentru că această subvariantă a apărut, nu a ridicat probleme deosebite, a fost o creştere lentă, nu a atins nivelul atins la

BA 5 sau la subvariantele anterioare, pentru ca, în ultima lună de zile, să apară aceasă subvariantă, XBB1.5, care a dublat numărul de infecţii în fiecare săptămână în ultimele patru săptămâni şi a ajuns să deţină întâietatea în zona de nord-vest a SUA cu un  procent de 75% din cazuri şi în total în America cu un procent de 45% din cazuri. 

Citeste si: Președintele Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant de DNA când primea 1,2 milioane de lei pentru acordarea unui contract! Dumitru Buzatu făcea tranzacția într-un restaurant- kanald.ro

Citeste si: Cum a fost, de fapt, relația Marcelei Fota cu fostul soț?! Acum a recunoscut: „Copilul meu nu știe”- wowbiz.ro

Asta înseamnă că este foarte transmisibilă. Vestea care este cumva mai bună este că, cu toate aceste infecţii, până la momentul de faţă nu s-a observat o modificare semnificativă a numărului de spitalizări şi nici a formelor grave înregistrate, se va vedea cum va evolua în continuare. 

O altă particularitate a acestei subvariante este aceea că evită o parte din imunitatea post-infecţioasă şi o parte din imunitatea post vaccinală, asta s-a obervat ca şi caracteristică cam la toate ultimele subvariante, creşterea transmisibilităţi şi această evitare parţială a imunităţii post infecţioase dobândite la infecţii anterioare şi parţială a imunităţii post vaccinale. Se menţine însă până la acest moment eficienţa de evitare a formelor grave de boală pentru doza booster adaptată la omicron ”, a declarat Prof.Dr. Emilian Popovici. 

Avertizare pentru vârstnici

Doctorul avertizează ca vârstnicii să aibă mare grijă, precum au avut și în cazul celorlalte tulpini, deoarece sunt cei mai afectați, iar în cazul lor consecințele pot fi grave. 

Ca şi până acum, persoanele de vârsta a treia, cele peste 65 de ani, sunt cele care ar trebui să îşi ia nişte măsuri de precauţie în plus în faţa infecţiei, mă refer la măsurile nespecifice şi tot la acest segment se referă în mod deosebit boosterul cu vaccinul adaptat omicron. La acest segment de vârstă apar şi cel mai frecvent comorbidităţile asociate care pot predispune la o evoluţie mai puţin fericită a cazurilor de îmbolnăvire.

La începutul pandemiei se discuta dacă nu cumva apriţia infecţiei cu SARS-CoV-2 a influenţat într-un fel dispariţia virusului gripal în acea perioadă, eram undeva prin luna martie. Ori nu a fost aşa, acum se ştie foarte bine că cele două infecţii nu se exclud. Atunci epidemia de gripă era în curs de terminare şi a pornit manifestarea SARS-CoV-2.

Citeste si: „Fiecare parte a răspuns la întrebările care au fost adresate de către procurorul de caz .” Dana Roba a plâns, după ce s-a întâlnit cu Daniel Balaciu în sala de judecată- kfetele.ro

Citeste si: Horoscop zilnic, 24 septembrie 2023: Berbecii trebuie să fie atenți la oamenii care au intenții ascunse. Capricornii pot simți o dorință de cunoaștere mai mare și pot fi atrași de studii spirituale sau academice- radioimpuls.ro

Citește și: VIDEO- China- asaltată zilnic de cazurile de coronavirus

Cele două infecţii pot să se succeadă şi pot să fie şi simultane. Sigur că în momentul în care un organism este infectat cu ambele virusuri nu are cum să resimtă această dublă infecţie decât negativ. Este vorba de o sumare a agresiunii şi de o sumare potenţială a complicaţiilor pe care fiecare dintre cele două boli le poate genera în funcţie de pacient. 

Printre simptomele cele mai comune provocate de noua tulpină se numără: durerea de cap, durerile musculare şi cele articulare şi multe alte simptome sunt comune gripei şi SARS-CoV-2. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si