O tânără de 23 de ani și-a vândut chipul inteligenței artificiale și este îngrozită de consecințe. Câți bani a primit pentru asta

O tânără de 23 de ani și-a vândut chipul inteligenței artificiale și este îngrozită de consecințe. Câți bani a primit pentru asta

O tânără de 23 de ani și-a vândut chipul inteligenței artificiale și este îngrozită de consecințe. Câți bani a primit pentru asta

(Sursa foto: Mirror.co.uk)

O tânără de 23 de ani este terorizată după ce a conștientizat care sunt consecințele deciziei pripite de a-și vinde fața unei companii de AI.

Anul trecut, Lucy din Marea Britanie a primit pe contul ei din cadrul unei rețele de socializare un mesaj de la un start-up cu activități în acest domeniu care îi oferea oportunitatea de a-și vinde drepturile asupra chipului pe care ei să le folosească pentru a crea un model generat de AI.

Femeia știa deja că vedete precum Kendall Jenner aveau avatare AI și a atras-o ideea.

Mai mult, a încântat-o că era „o modalitate ușoară de a face bani”. Pentru drepturile asupra feței ei, a primit 1.500 de lire sterline. Însă, în scurt timp și-a dat seama că se angajase să facă „un lucru foarte diferit”.

Cel mai grav era că din acel moment s-a trezit că nu mai are control aproape deloc asupra modului în care fața ei este folosită în reclame plătite pentru tot restul vieții.

Într-un interviu pentru  Mirror.co.uk, Lucy i-a avertizat pe cei care ar putea fi tentați să facă la fel ca ea:

"Trebuie să vă sfătuiți și să vă gândiți la viitor. Regret foarte mult că m-am grăbit și ar fi trebuit să cer sfatul unui jurist înainte de a semna acel contract sau chiar să discut cu părinții mei. De asemenea, nu m-am gândit niciodată pe termen lung, singurul lucru care a contat pe moment au fost banii."

Câți bani a primit Lucy pentru chipul ei

Conform acordului, Lucy a fost nevoită să trimită mai multe înregistrări video pentru a-și antrena modelul AI. Pentru cele 1.500 de lire sterline, a semnat un contract lung și complex, pe care femeia recunoaște că s-a străduit să-l înțeleagă.

Un documentar la care ia parte și Lucy dezvăluie modul în care modelele generate de AI înlocuiesc rapid creatorii de conținut umani reali, în special în industria de conținut generat de utilizatori (UGC), aflată în plină expansiune.

Tendința este ca marile branduri să plătească sume cu mult mai mici pentru creatori de inteligență artificială ultra realiști în detrimentul utilizării creatorilor umani reali.

Tânăra este îngrozită de faptul că se încearcă promovarea unei legi care să favorizeze marile platforme tehnologice astfel încât acestea să poată folosi conținutul creativ pentru a-și alimenta modelele AI fără a cere permisiunea oamenilor sau fără a plăti.

Revizuirea legii drepturilor de autor din Marea Britanie ar putea pune prea multă putere în mâinile firmelor de tehnologie.

În cazul lui Lucy, realizatorul documentarului a explicat că nu au putut să-i filmeze fata din cauza regulilor stricte din contractul semnat cu firma de AI. El a adăugat: „În vreme ce progresele AI fac aproape imposibil să se facă distincție între fețele reale și cele artificiale, experiența lui Lucy ridică întrebări etice urgente, cum ar fi dacă e normal să li se permită companiilor de AI să dețină drepturi privind fața cuiva pe termen nelimitat și ce protecții

legale există într-o industrie care evoluează mai repede decât poate ține pasul legea.


Autor
Îți Recomandăm Și...