Oficial american, despre OMS: „Eşecul ei a costat multe vieţi”

Secretarul american pentru sănătate, Alex Azar, a acuzat, luni, că „eșecul” Organizației Mondiale a Sănătății în gestionarea pandemiei a costat „numeroase vieți”.

Author: I.C. luni 18 mai 2020 , 20:49

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Să fim sinceri cu privire la unul dintre principalele motive pentru care epidemia a scăpat de sub controlul nostru: această organizaţie nu a reuşit să obţină informaţiile de care avea nevoie lumea şi eşecul ei a costat multe vieţi”, a declarat el.

Citeste si: Italia: Numărul zilnic al deceselor a scăzut sub 100, pentru prima dată după 9 martie

„Funcţionarea OMS trebuie să fie transparentă şi susţinem o examinare independentă a fiecărui aspect al răspunsului OMS la pandemie”, a afirmat de asemenea responsabilul american.

Washingtonul a acuzat Beijingul că a ascuns amploarea pandemiei și OMS-ul că s-a aliniat la poziția chineză, suspendând imediat contribuția americană la instituția internațională, potrivit Agerpres.

Citeste si: Macron şi Merkel propun un plan de relansare a UE dotat cu 500 de miliarde de euro- Crearea unei ”Europe a Sănătăţii”

Taiwanul a fost ignorat

SUA mai acuză OMS, care are printre principalele misiuni coordonarea situaților de urgență sanitară, că nu a luat în serios un avetisment venit din partea Taiwanului, venit la sfârșitul lunii decembrie, referitor la gravitatea situației cauzate de epidemia de coronavirus din China.

„Într-o încercarea aparentă de a acoperi epidemia, cel puţin un membru nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile de transparenţă, iar acest lucru a fost foarte costisitor în întreaga lume”, a spus Azar, fără însă a numi China.

„Observăm că OMS a eşuat în misiunea sa fundamentală de schimb de informaţii şi transparenţă în timp ce statele membre nu acţionează cu bună credinţă. Acest lucru nu trebuie să se repete niciodată. Acest status quo este intolerabil”, a mai spus oficialul american.

Citeste si: Spania dorește introducerea venitului minim universal. Câți bani vor primi cele mai vulnerabile persoane

„OMS trebuie să se schimbe, OMS trebuie să devină mult mai transparentă şi mai responsabilă”, a insistat el.

Aceste noi critici americane survin într-un moment în care un anumit număr de ţări speră să aprobe la Adunarea Mondială a Sănătăţii o rezoluţie propusă de Uniunea Europeană prin care se solicită lansarea „cât mai curând posibil(...) a unui proces de evaluare” pentru a examina răspunsul sanitar internaţional şi măsurile luate de OMS.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si