Oficial taliban: Femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbaţi

O declarație șocantă care a venit din partea unei personalități de rang înalt din guvernul taliban, spunea că femeile afgane nu ar trebui să aibă voie să lucreze alături de bărbați.

Author: Andreea Bolocan marți 14 septembrie 2021 , 09:02

Femeile afgane  afganistan reguli
Femeie afgană închisă pentru infracțiuni morale[Sursa foto: Gabriela Maj]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Cel care a declarat acest lucru se află într-o poziție în care, dacă ar fi pusă în aplicare în mod oficial, le-ar interzice efectiv angajarea în birouri guvernamentale, bănci, companii mass-media şi nu numai, transmite Reuters.

Waheedullah Hashimi, o personalitate a talibanilor, a declarat pentru Reuters că gruparea va implementa pe deplin versiunea sa de sharia sau legea islamică, în pofida presiunilor din partea comunităţii internaţionale pentru a permite femeilor dreptul de a lucra fix acolo unde doresc.

Din momentul în care mişcarea islamică a venit la putere, mai exact, din luna august, oficialii talibani au spus că femeile vor putea lucra şi studia în limitele stabilite de sharia. Dar a existat o incertitudine mare cu privire la ce efect practic va avea asupra capacităţii lor de a-şi păstra locul de muncă.

Citeste si: Femeile din Afganistan vor avea voie să studieze la universităţi doar în clase separate

Femeilor li s-a interzis angajarea și educația

În perioada 1996-2001, atunci când talibanii au condus ultima dată Afganistanul, femeilor li s-a interzis angajarea şi educaţia.

Problema are o importanţă majoră pentru comunitatea internaţională şi ar putea avea un impact asupra cuantumului ajutorului şi al altor asistenţe acordate Afganistanului, aflat în criza economică.

"Ne-am luptat aproape 40 de ani pentru a aduce (sistemul) legii sharia în Afganistan", a spus Hashimi într-un interviu. Sharia... nu permite bărbaţilor şi femeilor să se reunească sau să stea împreună sub un singur acoperiş. Bărbaţii şi femeile nu pot lucra împreună. Este clar. Nu li se va permite să vină la birourile noastre şi să lucreze în ministerele noastre".

Citeste si: Radu îi dă speranțe deșarte Cristinei. Concurentul i-a dezvăluit că ar fi așteptat-o afară, dacă ar fi fost eliminat în gală. Ce spune Cristina despre decizia fostului ei iubit- kanald.ro

Citeste si: Soțul milionar al Alinei Vidican, cadou de sute de mii de dolari pentru ea! Nu se uită la bani- wowbiz.ro

Nu este clar în ce măsură comentariile lui Hashimi reflectă politicile noului guvern, deşi acestea par să meargă mai departe decât comentariile publice făcute de alţi oficiali.

În zilele de după cucerirea puterii la Kabul, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a declarat reporterilor că femeile sunt o parte importantă a comunităţii şi că vor lucra ”în diferite sectoare”. De asemenea, el s-a referit în mod specific la femei, într-un apel pentru revenirea funcţionarilor guvernamentali locurile lor de muncă.

Citeste si: Jurnalisti torturati de talibani

Numirile de cabinet nu includ femeile afgane

Cu toate acestea, numirile de cabinet anunţate la 7 septembrie nu includ femei şi au avut loc relatări pe scară largă despre femeile trimise acasă de la locul lor de muncă.

Hashimi a declarat că interdicţia asupra femeilor se va aplica şi în sectoare precum mass-media şi sectorul bancar, unde femeile au devenit din ce în ce mai prezente de la înlăturarea talibanilor în 2001 şi instalarea unui guvern susţinut de Occident.

Femeie afgană[Sursa foto: thebookclub.ro]

Femeile și bărbații nu au voie să ia contact în afara casei

Contactul dintre bărbaţi şi femei în afara casei va fi permis în anumite circumstanţe, de exemplu atunci când se va consulta un medic de sex masculin, a adăugat el.

Femeilor ar trebui, de asemenea, să li se permită să studieze şi să lucreze în sectoarele educaţiei şi cel medical, unde pot fi amenajate facilităţi separate pentru utilizarea lor exclusivă.

"Desigur, vom avea nevoie de femei, de exemplu în medicină, în educaţie. Vom avea instituţii separate pentru ele, spitale separate, universităţi separate poate, şcoli separate", a explicat acesta.

Citeste si: ”Am simțit că este o investiție din care toată lumea va ieși câștigătoare.” Ce afaceri au avocatul Adrian Cuculis și partenera lui de viață. Cei doi au trecut printr-o dramă cumplită- kfetele.ro

Citeste si: Misterul scheletului de „extraterestru” de 15 centimetri a fost în sfârșit rezolvat după ani de dezbateri- radioimpuls.ro

Duminică, pe data de 12 septembrie 2021, noul ministru al Educaţiei al talibanilor a declarat că femeile ar putea studia la universitate, dar că ele trebuie separate de bărbaţi.

Femeile afgane au protestat

Pentru a încerca să își păstreze drepturile pe care le-au câștigat în ultimele două decenii, femeile au organizat mai multe proteste în Afganistan. Unele mitinguri au fost rsipite de bărbaţi înarmaţi talibani care au tras în aer.

Îmbunătăţirea drepturilor femeilor, mai vizibile în centrele urbane decât în zonele rurale profund conservatoare, au fost citate în repetate rânduri de Statele Unite drept unul dintre cele mai mari succese ale operaţiunii sale de 20 de ani în această ţară, care s-a încheiat oficial pe 31 august.

Rata de participare a femeilor la forţa de muncă a fost de 23% în 2020, potrivit Băncii Mondiale, în creştere de la efectiv zero în timpul guvernării anterioare a talibanilor.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si