ONU despre Afganistan: Numărul victimelor civile în trimestul al treilea a atins un nou record

Numărul victimelor în rândul civililor a atins un nivel 'fără precedent' în al treilea trimestru al acestui an în Afganistan, a anunţat joi ONU, spunând că violenţele sunt 'total inacceptabile', relatează AFP.

R.B., joi 17 octombrie 2019 , 20:04

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

În perioada 1 iulie - 30 septembrie, 1.174 de civili au fost ucişi şi 3.139 au fost răniţi, conform unui bilanţ al Misiunii ONU în Afganistan (UNAMA), menţionat într-un raport trimestrial. 'Este cel mai mare număr de victime civile înregistrat în cursul unui singur trimestru' din 2009, conform UNAMA. Luna iulie a fost cea mai sângeroasă dintre toate în privinţa numărului de victime, cu 425 de morţi, de când UNAMA a început să ţină sistematic evidenţa pierderilor civile, în 2009.

Citeste si: Un mort şi 19 răniţi la Duesseldorf, într-un incendiu la un spital

În primele nouă luni ale anului 2019, UNAMA a înregistrat 2.563 de civili ucişi, dintre care aproape jumătate (41%) sunt femei (261 de decese) şi copii (631 de morţi). Anul în curs a fost marcat de o campanie electorală sângeroasă pentru alegerile prezidenţiale de la 28 septembrie şi de continuarea luptelor dintre talibani şi forţele guvernamentale.

Citeste si: VIDEO | Atentatul din Kabul, surprins pe camerele de supraveghere. Momentul în care mașina-capcană sare în aer

Conform UNAMA, creşterea numărului de victime în al treilea trimestru 'are ca primă sursă pierderile civile cauzate de elementele anti-guvernamentale'. Aproximativ 42% dintre persoanele ucise şi rănite au fost victimele unor atacuri sinucigaşe sau ale unor explozibili. Urmează pierderile cauzate de lupte (29%) şi de atacurile aeriene (11%), care au fost executate de forţe guvernamentale şi americane. 'Victimele civile sunt total inacceptabile, în special ţinând cont de faptul larg acceptat că nu există soluţie militară la conflict', a spus reprezentantul Naţiunilor Unite pentru Afganistan, Tadamichi Yamamoto, scrie Agerpres.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si