Operațiune fără precedent a poliției împotriva rețelelor de crimă organizată. Sute de arestări

Sute de arestări au fost făcute în același timp în 18 țări de pe toate continentele, în cursul unei operaţiuni fără precedent împotriva criminalităţii organizate, relatează BBC.

Author: Razvan Ilie marți 08 iunie 2021 , 09:55

Pentru monitorizarea şi capturarea membrilor reţelelor a fost folosită o aplicaţie criptată a FBI, ANoM, care le-a fost infiltrată interlopilor pentru a-i convinge că toate comunicațiile dintre ei sunt sigure.[Sursa foto: News.com.au]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Acţiunea de amploare a forțelor de ordine a dus la sute arestări în 18 state din Asia, America de Nord şi de Sud, Europa şi Orientul Mijlociu. Poliția

australiană a fost una dintre primele care au oferit date despre mega-operaţiune, marţi dimineață.

Pentru monitorizarea şi capturarea membrilor reţelelor a fost folosită o aplicaţie criptată a FBI, ANoM, care le-a fost infiltrată interlopilor pentru a-i convinge că toate comunicațiile dintre ei sunt sigure.

Citeste si: VIDEO- Acuzații publice halucinante. Fulgy al Clejanilor, dus la psihiatrie

Operațiune comună FBI și Europol

Poliţia australiană a declarat că a conceput planul împreună cu FBI. FBI şi Europol urmează să prezinte în cursul zilei de marţi propriile date referitoare la această acţiune, potrivit News.ro.

În Australia, poliţia a arestat peste 200 de persoane, membri ai bandelor de motociclişi situate în afara legii, ai grupărilor mafiote, ai organizaţiilor criminale din Asia şi din grupări de criminalitate organizată.

FBI şi Europol urmează să prezinte în cursul zilei de marţi propriile date referitoare la această acţiune[Sursa foto: CNN]

De asemenea, au fost confiscate 3 tone de droguri şi echivalentul sumei de 45 de milioane de dolari australieni în cash şi în bunuri.

Citeste si: Când va fi extrădat Florian Tudor, zis Rechinul, și ce pedepse riscă după ce va fi judecat în România

Cum au fost monitorizați criminalii în timp real

Aplicaţia ANoM era unul dintre serviciile de mesagerie populare printre membrii reţelelor de crimă organizată, afirmă autorităţile.

Conform Poliţiei neo-zeelandeze, după ce FBI a anihilat alte două servicii de criptare, a început să opereze propriul serviciu, ANoM.[Sursa foto: Facebook]

Conform Poliţiei neo-zeelandeze, după ce FBI a anihilat alte două servicii de criptare, a început să opereze propriul serviciu, ANoM.

Dispozitive cu această aplicaţie au început să fie distribuite în lumea interlopă, conform presei australiene. Un telefon cu această aplicaţie putea comunica numai cu un telefon similar.

Astfel poliţiştii au putut citi în timp real milioane de mesaje referitoare la asasinate, importuri masive de droguri şi alte planuri.

Ce rezultate a adus ”Operation Ironside” 

Conform autorităţilor australiene, operaţiunea, intitulată ”Operation Ironside”, a fost cea mai amplă la nivel naţional şi a implicat 4.000 de poliţişti, iar la nivel mondial, 9.000.

”Faptul că le-au fost afectate comunicaţiile a fost un element-cheie”, a declarat Kershaw.

”Vorbesc doar despre droguri, violenţă, atacuri, oameni vinovaţi care urmează să fie asasinţaţi”, a declarat comisarul Poliţiei Federale asutraliene Reece Kershaw într-o conferinţă de presă.

Comisarul Kershaw a precizat că în Australia, poliţia a putut intercepta operaţiuni cu droguri şi să prevină incidente precum atacuri armate în masă.

Poliţia neo-zeelandeză şi-a denumit operaţiunea Trojan Shield şi a arestat 35 de persoane, confiscările vizând bunuri la nivelul a 3,7 milioane de dolari neo-zeelandezi.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si