Un oraș sirian devastat de cutremur a fost bombardat de dictatorul Bashar al-Assad în timpul operațiunilor de salvare

Situație șocantă și revoltătoare în Siria, țara măcinată de ani întregi de un război civil sângeros și lovită acum de cutremurul devastator cu epicentrul în sudul Turciei.

Author: Sorin Negru miercuri 08 februarie 2023 , 17:00

Orașul Marea din Siria, bombardat de dictatorul Bashar al-Assad imediat după cutremurul devastator

Orașul Marea din Siria, bombardat de dictatorul Bashar al-Assad imediat după cutremurul devastator

[Sursa foto: Twitter]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Guvernul sirian a bombardat o zonă a țării controlată de opoziție imediat după cutremurul catastrofal de luni, au anunțat miercuri oficiali din Marea Britanie citați de Daily Mail.

Citește și: O femeie de 36 de ani și doi copii din Republica Moldova au murit în cutremurul din Turcia

Deputatul britanic Alicia Kearns, care prezidează Comisia pentru Afaceri Externe, l-a condamnat pe președintele Bashar al-Assad pentru că a lansat un „atac cu adevărat insensibil și odios” asupra orașului Marea, aflat în nord-vestul Siriei și lovit dramatic de cutremur.

Orașul sirian Marea, bombardat imediat după cutremurul devastator

Orașul Marea se află la aproximativ 80 de km. de orașul turc Pazarcik, care este aproape de epicentrul cutremurului cu magnitudinea de 7,8 de luni, 6 februarie.

Citește și: Un medic german vrea să-i învie pe oameni. Primii 10 voluntari au fost îmbălsămați prin înghețare

Până în prezent, peste 11.200 de persoane au fost confirmate decedate în Turcia și Siria. Numărul este așteptat să crească.

Guvernul sirian a bombardat o zonă a țării deținută de opoziție imediat după cutremurul catastrofal de luni, a confirmat ministrul de externe de la Londra.

Orașul Marea din Siria, bombardat de dictatorul Bashar al-Assad imediat după cutremurul devastator

Orașul Marea din Siria, bombardat de dictatorul Bashar al-Assad imediat după cutremurul devastator

[Sursa foto: Twitter]

Citeste si: Astazi, de la ora 20:00, in pretul “Pretul fericirii”, Momente tensionate in familia Argun- kanald.ro

Citeste si: Dinu Maxer a vorbit despre medicul estetician cu care Deea a fost acuzată că l-a înșelat- wowbiz.ro

Oficialii britanici au spus că orașul din enclava deținută de opoziție din Siria a fost atacat în timp ce localnicii încercau să ofere primul ajutor după cutremurul mortal.

„Ieri, Assad a bombardat Marea, care a fost o zonă afectată de cutremur, într-un atac cu adevărat dureros și odios și oportunism pentru ca el să încerce să atace și să distrugă opoziția moderată”, le-a declarat marți Kearns parlamentarilor britanici.

Regimul Assad, criticat de occidentali

Răspunzând declarației deputatului, ministrul de Externe al Marii Britanii a criticat regimul Assad pentru „bombardamentul complet inacceptabil”.

„Din păcate, se referă la un model de comportament de lungă durată al regimului Assad, un regim pe care îl condamnăm, l-am sancționat și vom continua să-i aducem sancțiuni – lucrând cu partenerii noștri internaționali – pentru a încerca să prevenim ca un astfel de comportament să se repete", a spus ministrul.

Potrivit acestuia, bombardamentul de marți este complet inacceptabil, fiind vorba de zone afectate de un dezastru natural.

Declarațiile au venit după ce organizația While Helmets a adresat o cerere diplomaților, cerându-le să facă presiuni pe regimul de la Damasc pentru a se asigura că nu există bombardamente în zonele afectate de cutremur.

Între timp, Semiluna Roșie Siriană a făcut un apel către țările occidentale să ridice sancțiunile și să ofere ajutor, deoarece guvernul lui Assad rămâne un paria în Occident, complicând eforturile internaționale de ajutor transfrontalier.

Citeste si: ”Nicoleta nu a vrut să-mi spună inițial, de acest vis, pentru că atâta am plâns!” Ce a visat fiica cea mare a lui Aurel Pădureanu, înainte de parastasul de doi ani al Corneliei Catanga- kfetele.ro

Citeste si: Dinu Maxer a rupt tăcerea și a oferit primele detalii despre divorțul de Deea Maxer. Fosta lui soția a trimis un mesaj în direct: "Incompatibili în principii, dorințe, vise, mentalitate, planuri, putere de iubire și implicare”- radioimpuls.ro

„Facem apel la ridicarea sancțiunilor împotriva Siriei. Acesta este cel mai important lucru pentru noi', a declarat șeful Semilunii Roșii Arabe Siriene, Khaled Hboubati, într-o conferință de presă la Damasc, subliniind nevoia de mașini de construcție pentru efortul de salvare.

Sancțiunile impuse de Statele Unite, UE și unele țări arabe sunt în vigoare din 2011, după ce guvernul lui Assad a reprimat protestele împotriva guvernării sale.

Între timp, fiica lui Assad, Zein al-Assad, în vârstă de 19 ani, a accesat Instagram, le-a spus urmăritorilor ei să „aveți grijă cui donați”, în timp ce a partajat un link pentru donații oamenilor din regiunea controlată de rebeli din Siria.

Prima Doamnă a Siriei, soția lui Bashar al Assad

[Sursa foto: Instagram]

Peste 11.200 de persoane au murit în Turcia și în Siria, după unul dintre cele mai puternice cutremure care au lovit regiunea în ultimii peste 100 de ani, cu o magnitudine de 7,8 pe scara Richter.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si