Asa ca, un studiu arheologic complex, realizat cu aparate speciale de detectare a zidurilor si obiectelor ingropate a scos la iveala faptul ca sub Sarmizegetusa si sub celelalte cetati dacice din Romania exista un urias ansamblu arhitectonic militaro-civil, ansamblu compact, cu mai multe nuclee, intins pe o suprafata de 200 de kilometri patri. Aici sunt zacaminte importante de aur ce apartineau civilizatiei dacice si predacice.

Despre orasul respectiv se spune ca ar avea dimensiuni impresionante, el concurand ca si marime cu Bucurestiul.

Aici ar fi ascunse incinte sacre, sanctuare taiate din andezit, cetati din blocuri de calcar fasonat si imbinate perfect, dar si podoabe de aur si argint.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: O femeie a mâncat cenușa soțului mort când a aflat că acesta a înșelat-o toată viața. A scris și o carte despre asta- antena3.ro

Citeste si: Cine este șoferul care a gonit pe contrasens pe Autostrada A7. A primit o amendă usturătoare şi a rămas fără permis- wowbiz.ro

Din acest oras ar pleca mai multe tuneluri pana la muntii din apropiere, multe dintre aceste tuneluri fiind prabusite total sau partial.

"La inceput ne-am intrebat cum a fost posibil ca timp de cinci ani dacii sa poata tine piept asaltului unei armate uriase, bine inzestrate, cum era cea a romanilor. Raspunsul l-am gasit la fata locului: folosirea eficienta a terenului printr-un complex militaro-civil.

Dacii au construit, in primul rand, la poalele muntelui, in nord si vest, un zid de aparare foarte lung, deoarece sistemul era cel mai vulnerabil in acea directie. Fiecare terasa, cu latimi diferite, era aparata de ziduri. Pe culmi au fost construite una sau mai multe cetati fortificate, de diferite dimensiuni. S-a mers pana acolo incat fiecare cvartal al unei aglomeratii urbane mai mari era la randul lui aparat de un zid propriu.
Totul pe o suprafata de aproximativ 200 de kilometri patrati. Intreaga zona este acoperita de un paienjenis de drumuri antice construite foarte interesant"
, declara unul dintre arheologi, punand in evidenta complexitatea acestui oras subteran.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si