Ordonanță de urgență prin care se poate acționa împotriva urșilor agresivi

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgentă care conține mai multe metode de intervenție, inclusiv împușcarea, împotriva urșilor agresivi.

Author: Răzvan Angelescu miercuri 21 iulie 2021 , 19:07

ordonanta de urgenta ursi agresivi florin citu
Problema urșilor agresivi poate fi rezolvată
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Premierul Florin Cîțu a declarat că Ministerul Mediului trebuie să vină cu o strategie pe termen lung asupra acestei probleme: „Această ordonanță este o măsură care vine pe termen scurt, pentru a rezolva o problemă pe termen scurt, dar este responsabilitatea Ministerului

Mediului să vină cu această strategie de control al populației de urși pe termen lung și înțeleg că avem deja un proiect și am putea avea această strategie implementată și cu măsuri în cel mult un an de zile”. 

Secretar de stat: ”Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor”

Secretarul de stat în Ministerul Mediului a declarat că: ”Scopul acestei OUG este salvarea vieţii oamenilor şi salvarea bunurilor create de om”.

Citeste si: Bărbat atacat de urs în Prahova, salvat de câini

Potrivit ordonanței, în cazul urșilor agresivi, se va putea interveni imediat

Ordonanță de urgență mai prevede că în cazul urșilor agresivi se va putea interveni imediat, iar în cazul celorlați intervenția va fi graduală, existând posibilitatea să fie alungați, tranchilizați și împușcăți: "În cazul în care riscul este redus, adică animalul a fost observat ocazional în jurul localităţilor sau intră în intravilan, sau se retrage la observarea oamenilor, se poate

interveni prin îndepărtare prin alungare, cu diferite mijloace. În cazul riscului mediu, definit în prezenta OUG, se poate interveni prin îndepărtare prin tranchilizarea sau relocare”.

Potrivit OUG, extragerea ursului prin eutanasiere sau împuşcare se face în următoarele situaţii: 

  •  dacă intervenţiile prin metoda alungării, respectiv a tranchilizării şi relocării nu dau rezultate şi gradul de risc se modifică la nivel mare conform procedurii de evaluare a riscului;
  • dacă siguranţa şi securitatea persoanelor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse în pericol;
  • dacă
    siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
  • în cazul în care exemplarul de urs în cauză se răneşte în cursul acţiunii de intervenţie şi nu sunt identificate alte soluţii conform prezentei ordonanţe de urgenţă;
  • dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată şi nu sunt identificate alte soluţii;
  • dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viaţa.

Numărul urșilor agresivi a crescut în România

În ultima perioadă, numărul urșilor agresivi din România a crescut semnificativ. Iar în ultimele zile, mai mulți oameni au fost victime ale animalelor sălbatice.

Ultima persoană atacată de urs a fost un bărbat din Prahova, care se află la păscut cu oile, atunci când animalul s-a năpustit asupra lui. Acesta a fost salvat într-un final de câinii care se aflau în apropiere. 

Citeste si: Sfârșit cumplit: Un bărbat a fost ucis de un rechin pe o plajă din Brazilia


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
ANUNT ingrijorator pentru romani! Ce spune Alexandru Rafila despre varful valului 4 al... ANUNT ingrijorator pentru romani! Ce spune Alexandru Rafila despre varful valului 4 al pandemiei de COVID-19 in Romania! "Cateva mii de cazuri pe zi vor fi"
spotmedia.ro
Stăpânii săraci ai unui pământ mult prea bogat Stăpânii săraci ai unui pământ mult prea bogat
spotmedia.ro
Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine... Cum a reușit Clotilde Armand să ”deschidă porțile sortatorilor” de gunoi și la cine ajung banii plătiți de Primăria Sectorului 1
b1.ro
Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo,... Un român din Dolj a săpat în curte pentru o piscină. Dar, ce a găsit îngropat acolo, l-a lăsat mască! S-a îmbogăţit pe loc!
infoactual.ro
A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia! A aruncat BOMBA! Dezvăluirea ȘOCANTĂ a momentului: Am găsit-o pe Elodia!
infoactual.ro
Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă” Cristina Cioran trece prin momente grele. Actrița a născut prematur: „Rugaţi-vă”
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si