OMS regretă decizia preşedintelui Trump de a opri finanţarea organizaţiei

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis miercuri că "regretă" decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda finanţarea organizaţiei, pe care a acuzat-o că a gestionat prost pandemia de coronavirus, scrie AFP.

Author: G.B. miercuri 15 aprilie 2020 , 20:31

OMS regretă decizia preşedintelui Trump de a opri finanţarea organizaţiei
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Regretăm decizia preşedintelui Statelor Unite de a dispune stoparea finanţării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii", a declarat directorul Tedros Adhanom Ghebreyesus într-o conferinţă de presă online.

Gestionarea pandemiei de Covid-19 de către autorităţile sanitare mondiale va fi examinată "la momentul oportun", a asigurat miercuri directorul general al OMS, după decizia americană de a suspenda finanţarea organizaţiei.

"La momentul oportun, performanţele OMS în lupta contra pandemiei de Covid-19 vor fi analizate de statele membre ale OMS şi de organismele independente care asigură transparenţă şi responsabilitate", a indicat Tedros Adhanom Ghebreyesus la conferinţa de presă, subliniind că "acest lucru face parte din procesele obişnuite ale statelor membre".

Reacţii la decizia preşedintelui american Donald Trump de a suspenda contribuţia ţării sale pentru OMS au venit din partea mai multor oficiali.

Pentru secretarul general al ONU Antonio Guterres, nu este momentul de a reduce finanţarea operaţiunilor OMS sau a oricărei alte instituţii umanitare care luptă împotriva coronavirusului şi va exista întotdeauna

timp pentru a studia după aceea "cum au reacţionat toţi aceia care au fst implicaţi în criză".

China şi-a exprimat "preocuparea", estimând că această decizie va slăbi capacităţile OMS şi va submina cooperarea internaţională contra epidemiei".

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, "regretă profund" decizia americană, afirmând că eforturile OMS "sunt mai necesare ca oricând pentru a ajuta la oprirea pandemiei".

OMS regretă decizia preşedintelui Trump de a opri finanţarea organizaţiei

În lupta contra pandemiei, "una dintre cele mai bune investiţii este de a întări Naţiunile Unite, în special OMS, care este subfinanţată, de exemplu pentru a dezvolta şi a distribui teste şi vaccinuri", a scrie pe Twitter ministrul german al Afacerilor Externe, Heiko Maas, adăugând că "a blama nu ajută".

Franţa "regretă" decizia americană, potrivit purtătoruluid e cuvânt al guvernului Sibeth Ndiaye. Parisul speră la "o reîntoarcere la normalitate" pentru ca OMS să poată să-şi continue activitatea.

OMS regretă decizia preşedintelui Trump de a opri finanţarea organizaţiei

Regatul Unit "nu intenţionează să oprească finanţarea OMS, considerând că are un rol important în a lua măsuri cu privire la criza sanitară mondială", potrivit purtătorului de cuvânt al premierului Boris Johnson, el însuşi contaminat de virus. "Este esenţial ca ţările să lucreze împreună pentru a combate această ameninţare comună".

Citeste si: Scenariu de urgenţă la Cluj-Napoca: Cea mai mare Sală Polivalentă din ţară va deveni centru de suport medical

Citeste si: Premierul Orban, un nou anunț privind exporturile de grâu și porumb

Citeste si: Câte teste pentru coronavirus face România pe zi? Răspunsul dat de ministrul Sănătății

Rusia a denunţat "o abordare foarte egoistă" din partea Statelor Unite şi a calificat-o drept "foarte alarmantă".

Bill Gates, unul dintre principalii donatori privaţi pentru OMS prin fundaţia sa, a caracterizat decizia americană "periculoasă în timpul crizei sanitare mondiale", afirmând că "dacă activitatea OMS este oprită, nicio altă organizaţie nu o va putea înlocui, lumea are nevoie de OMS".

Citeste si: Anuntul Bisericii despre voluntarii care urmau sa distribuie Lumina de Paste


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si