Orice act sexual comis de un major cu un minor care nu a împlinit 16 ani se va considera viol şi se va pedepsi cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi, cu excepţia cazului în care diferenţa de vârstă între făptuitor şi victimă nu depăşeşte cinci ani. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, acest proiect de modificare a Codului penal, transmite  Agerpres.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat, în urma adoptării în Parlament a proiectului prin care actul sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol. 

”De acum, se va asigura un mediu mai sigur”

De astăzi, orice act sexual cu un minor sub 16 ani este incriminat ca viol! Am depus în iunie 2022 acest proiect, împreună cu alte colege parlamentar. Un an mai târziu, această lege devine realitate. Orice zi fără această lege a constituit o portiță de scăpare pentru agresorii sexuali. De acum, se va asigura un mediu mai sigur pentru copii, iar infractorii condamnați de viol nu vor mai beneficia de amânarea sau suspendarea pedepsei. Nimeni nu va mai putea invoca vreodată, în nicio sală de judecată, că un minor sub 16 ani a consimțit la un act sexual cu un adult”,  a transmis ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

Citește și: Un bărbat a fost condamnat la închisoare după ce a fost depistat de polițiștii orăvițeni că a abuzat o minoră

Ministrul a mai subliniat că datoria legiuitorului este să se asigure „ că legea face un lucru limpede și anume că apără victimele și sancționează agresorii”.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Alina Gorghiu - Ministrul Justiției

Alina Gorghiu - Ministrul Justiției

[Sursa foto: Alina Gorghiu - Facebook]

Am lucrat împreună cu colegii parlamentari din PNL cu gândul la sutele de copii abuzați sexual astfel încât vinovații trebuie să suporte consecințele legii pe măsura faptelor lor abominabile. Această măsură și celelalte pe care le adoptăm prin această lege sunt absolut necesare și solicitate de grupuri reprezentative ale societății civile, de părinți, de activiști din sfera socială, de profesioniștii din domeniul protecției copilului. Și mulțumesc societății civile pentru parteneriatul constant și tot sprijinul acordat pentru această lege”,  a mai transmis Alina Gorghiu, arătând că „ România se plasează în topul listei cu cel mai mare număr de victime ale infracțiunilor sexuale din Europa, 80% dintre aceste victime fiind femei și copii”.

Citește și: Minore chemate de un șofer STB să vadă filme pentru adulți în timpul cursei: ”Le spune să ia 50 de lei că o să le înveţe să se sărute”

„Parlamentul avea obligația să corecteze hibele legislative care oferă posibilitatea vinovaților să scape fără să fie pedepsiți pe măsura faptei. Până acum, România era între cele 8 state care aveau ca vârstă a consimțământului sexual 14 ani în timp ce alte 7 state aveau 15 ani, iar 11 state europene (plus SUA, Canada și Israel) optaseră deja pentru vârsta de 16 ani”, a mai transmis Gorghiu.

Peste 100.000 de membri Declic s-au mobilizat în ultimii 2 ani și au pus presiune pe parlamentari, până când, în sfârșit, aceștia au înțeles că nu mai pot amâna protejarea copiilor abuzați sexual.

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Anca Dinicu, mărturisiri despre sarcină: ”A fost un miracol, știam că nu am cum să fac copil”. Ce sex are primul ei bebeluș- radioimpuls.ro

”Timp de doi ani, nu i-am lăsat să uite că, în România, un copil este abuzat sexual la fiecare 6 ore. Și că este nevoie de o lege care să spună clar că, sub un anumit prag de vârstă, abuzul este viol, nicidecum act sexual consimțit. Votul de astăzi poate pune capăt realității de coșmar în care trăim”, a spus  Denisa Soare, coordonatorul campaniei Declic.

În decembrie 2022, în timpul votului din Comisia Juridică, Declic a dus în Parlament o statuie care reprezenta imaginea cu suferința unui copil abuzat. „Victima” încremenită de groază purta și un mesaj mut, gravat pe soclul pe care se cațără mâinile abuzatorilor: „Salvați-mă”.

Totodată, Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care prevede prelungirea ordinului de protecție pentru victimele agresiunilor sau violenței în familie, la 12 luni.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si