VIDEO - Ouăle ajung produse de lux pe mesele românilor. În mai multe state, vorbim de o adevărată penurie de ouă
După lactate, și oulăle ajung, ușor, ușor produse de lux pe mesele românilor. Prețul acestor alimente a crescut simțitor în supermarketuri, așa că românii se gândesc de două ori când pun un cofraj în coș. Cu aceeași situație se confruntă mai multe state, unde prețul ouălor a crescut și cu 60% și unde vorbim de o adevărată penurie de ouă.

In articol:
Ouăle sunt printre alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an. Potrivit monitorizării Comisiei Europene, prețul acestui produs a început să urce de la începutul anului trecut și nu s-a mai oprit de atunci.
Cât a ajuns să coste un ou în supermarket
Scumpirile au atins un nivel record în decembrie. Un ou a ajuns să coste pe rafturile supermarketurilor și 1 leu și 50 de bani. O majorare de 35,50% față de anul trecut, când prețul unui ou abia depășea un leu. În medie, un cofraj de opt ouă costă 15 lei.
Citește și: Prețuri enorme la unt și brânză. Supermarketurile au început să pună sisteme antifurt pe astfel de produse
Potrivit Comisiei Europene, România are una dintre cele mai accelerate scumpiri din Uniunea Europeană.
Totuși, crescătorii români spun că reușesc să acopere consumul intern în momentul de față.Penurie de ouă în mai multe țări
Ținând cont de prețurile în continuă creștere și de previziunile analiștilor financiari, România ar putea ajunge, curând, în situația altor state, unde este penurie de ouă.
Citeste si: Concediu de odihnă 2023! Până la ce dată se pot recupera zilele de concediu rămase din anul 2022- kanald.ro
Citeste si: Soțul lui Emily Burghelea a dat de înțeles că urmează să devină iar părinți- wowbiz.ro
Citește și: Fiul lui Victor Pițurcă a fost reținut în dosarul achizițiilor de măști neconforme
În Noua Zeelandă, de exemplu, creșterea costurilor a dat naștere la o adevărată frenezie, iar oamenii își cumpără găini acasă, pentru a-si asigura proviziile de ouă. Și în Statele Unite, oul a devenit un lux, după ce prețul a crescut și cu 60% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Din cauza aceasta, tentativele de contrabandă cu ouă, peste granița SUA-Mexic, au crescut în mod îngrijorător.
Potrivit INS, România produce într-un an în jur de 5 miliarde și jumătate de ouă, însă importăm multe ouă şi din Polonia, Bulgaria și Ungaria și exportăm din producția noastră preponderent spre Bulgaria, Italia și Germania.