Pandemie de coronavirus. Pandemia este o epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau continente. 

Per total, coronavirusul a afectat 114 țări. 

Pandemie de coronavirus. Peste 111.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și aproape 3.900 de decese au fost înregistrare până acum, la nivel global.

În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciuma, variola, tifosul, holera, febra galbenă, tuberculoza, gripa.

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, spunea în urmă cu două zile că amenințarea unei pandemii de Covid-19 a devenit „foarte reală”, dar a încercat să dea asigurări că aceasta poate fi controlată.

Citeste si: Toți românii trebuie să știe acest lucru: Care este diferența dintre răceală și coronavirus?

„Acum, că avem coronavirus în atât de multe țări, amenințarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar a fi prima pandemie pe care o putem controla. Concluzia este că nu suntem la mila acestui virus”, a spus Ghebreyesus, potrivit unei postări de pe contul de Twitter al OMS.

„Trebuie să ne aducem aminte că putem încetini răspândirea coronavirusului, prin acțiuni decisive și luate la timp, și putem preveni infecțiile. În rândul celor infectați, cei mai mulți își vor reveni”, a adăugat el.

Diferența dintre epidemie și pandemie

Epidemie şi Pandemie sunt termeni folosiți frecvent în legătură cu răspândirea unor boli. Dar ce înseamnă termenii şi ce îi diferenţiază de fapt?

Epidemie şi Pandemie sunt cuvinte care provoacă teama. Te duc cu gândul la un sistem de sănătate suprasolicitat, la măşti de protecţie şi la creşterea numărului de decese. Aceste asocieri sunt de înţeles dar nu au nimic în comun cu definiţia celor doi termeni.

Citeste si: Tot ce nu știai despre CORONAVIRUS. Mesajul vine din partea unei familii de medici din Milano

Se vorbeşte despre o epidemie atunci când o anumită boală îşi face apariţia nefiresc de frecvent, într-o regiune anume, într-o perioadă de timp limitată.

Ce este pandemia?

O pandemie este o epidemie care se răspândeşte dincolo de graniţele unui stat sau ale unui continent.

Pandemie de coronavirus. Aceasta înseamnă mai ales că menţinerea sub control a unei maladii depinde de cooperarea sistemelor de sănătate ale diverselor ţări. Şi nu înseamnă că o boală este deosebit de periculoasă sau mortală.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Betty Salam rupe tăcerea după ce s-a spus că și-ar fi înșelat soțul cu Iuly Neamțu! Cum comentează zvonurile despărțirii de Cătălin Vișănescu: „Da, sunt om! Și eu am probleme”- wowbiz.ro

Opusul, din punct de vedere geografic, al unei pandemii este o endemie

Endemia- o ameninţare permanentă

O boală care îşi face periodic apariţia în anumite regiuni este numită boală endemică. În cazul unei endemii numărul îmbolnăvirilor rămâne relativ constant de-a lungul timpului.

pandemie de coronavirus
pandemie de coronavirus

Acest număr este mai ridicat decât în alte regiuni, dar nu creşte în decursul timpului.

Într-un interval de timp anume, mereu se îmbolnăvesc cam la fel de mulţi oameni.

Citeste si: Câți români s-au vindecat de coronavirus?

Un exemplu tipic este malaria, care produce anual îmbolnăvirea a 300 de milioane de oameni, mai ales în ţările tropicale.

Pandemie de coronavirus. Epidemia afectează doar o regiune

Dacă numărul îmbolnăvirilor creşte într-o regiune peste nivelul aşteptat (endemic), se vorbeşte despre o epidemie. În cazul în care îmbolnăvirile sunt limitate la nivel local, se vorbeşte adesea şi despre o erupţie.

Pandemie de coronavirus. O epidemie ia naştere, de pildă, dacă un anume agent patogen se modifică. Un virus suferă mutaţii şi devine astfel mai contagios.

Şi atunci când o maladie nouă îşi face apariţia într-o regiune anume se poate ajunge la o epidemie, cu condiţia ca acea maladie să fie transmisibilă de la om la om.

Citeste si: Alertă în Capitală! Fiica unei femei infectată cu coronavirus a continuat să meargă la școală până ieri

Un exemplu în acest sens este variola, care a ajuns pe la începutul secolului al XVI-lea în America prin intermediul conchistadorilor europeni. Dat fiind că populaţia indigenă nu fusese niciodată în contact cu acel virus, nu dispunea deloc de anticorpi.

Unele calcule arată că până la 90 la sută din populaţia indigenă a Americii a murit răpusă de variolă.

Pandemie de coronavirus. Pandemia afectează întreaga lume

Dacă o boală nu se răspândeşte doar la nivel regional ci ajunge să afecteze ţări şi continente întregi, atunci experţii vorbesc despre o pandemie.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pandemiile sunt provocate mai ales de agenţi patogeni noi sau de noi tipuri de viruşi. Acestea pot fi, de exemplu, zoonoze, adică maladii transmisibile de la animal la om.

Citeste si: Amendă usturătoare pentru un bărbat care a venit din Italia și a glumit cu autoritățile

Pandemie de coronavirus. Atunci când o boală este nouă pentru om, doar foarte puţine persoane sunt imune la ea. În astfel de cazuri nu există nici vaccin şi urmarea poate fi creşterea galopantă a numărului de îmbolnăviri.

Cât de periculoasă sau mortală este acea boală- totul depinde de virusul specific în cauză şi de starea generală de sănătate a fiecărui bolnav în parte, scrie dw.com

Citeste si: Ce părere are Monica Tatoiu despre femeile care își acoperă capul? „Nu are nicio treabă cu Dumnezeu. Mergeți și pupați alea, iar după aceea înjurați vecina.”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Un festival din Slovacia, marcat de un incident dramatic. O furtună puternică a provocat prăbușirea unui cort peste festivalieri- radioimpuls.ro

pandemie de coronavirus
pandemie de coronavirus

Chiar dacă, procentual, o maladie se dovedeşte inofensivă pentru marea majoritate a celor infectaţi, numărul absolut al îmbolnăvirilor grave poate fi foarte ridicat în cazul unei pandemii. Aceasta se datorează pur şi simplu numărului extrem de mare de îmbolnăviri.

Citeste si: Iohannis: M-am interesat de starea celor declaraţi bolnavi şi am constatat că starea lor este bună

O boală care atinge periodic dimensiunea unei pandemii este gripa. Gripa spaniolă, de pildă, care a izbucnit în 1918, a răpus între 25 şi 50 de milioane de oameni, cu mult peste pierderile de vieţi omeneşti produse de Primul Război Mondial. Şi gripa porcină a provocat o pandemie în anul 2009.

Pandemie de coronavirus. Totuşi, în cazul unei pandemii, unele regiuni izolate pot fi scutite de răspândirea bolii. De exemplu unele insule sau regiuni montane nefrecventate de turişti. Traficul aerian favorizează în special răspândirea pandemiilor.

pandemie de coronavirus
pandemie de coronavirus

Termenii de epidemie şi pandemie se referă în mod normal la maladii infecţioase. Dar, dat fiind că sugerează nevoia unor măsuri urgente, şi bolile netransmisibile sunt câteodată incluse în această terminologie. Epidemia de diabet este un exemplu in acesr sens.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si