Papa Francisc in Romania 2019.  Măsuri sporite de securitate, restricţii de trafic şi spitale mobile

Papa Francisc in Romania 2019.  începe vineri, la Bucureşti, vizita de trei zile în România. Sub motto-ul „Să mergem împreună!”,

Author: E. V. vineri 31 mai 2019 , 09:39

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Papa Francisc in Romania 2019.  începe vineri, la Bucureşti, vizita de trei zile în România.

Sub motto-ul „Să mergem împreună!”, Sanctitatea Sa va vizita şi Iaşiul, Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. În Capitală şi în ţară au fost luate măsuri speciale de securitate, mii de oameni fiind aşteptaţi să îl întâmpine pe Sfântul Părinte, iar prima zi a călătoriei apostolice se va încheia în Piaţa Ateneului, unde vor avea loc mai multe momente artistice. Î n Bucureşti, Papa Francisc poate fi salutat vineri, în zona Bulevardului Kiseleff, între strada Arhitect Ion Mincu şi Piaţa Victoriei, zonă în care coloana Suveranului Pontif va circula cu viteză redusă, scrie News. 

Reprezentanţii Companiei Aeroporturi Bucureşti au avertizat că la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti vor fi aplicate măsuri speciale de securitate, astfel că este posibil ca vineri şi sâmbătă să se producă aglomerări pe fluxurile auto către aeroport, în zona terminalelor

şi pe fluxul de ieşire din aeroport.

În Bucureşti, primăria a dispus ca parcarea sau staţionarea automobilelor a fost interzisă în zona Palatului Cotroceni, Piaţa Revoluţiei, Catedralele Naţinală şi Sfântul Iosif. PMB a recomandat suspendarea cursurilor, astfel că unităţile de învăţământ publice şi private sunt închise.

Papa Francisc in Romania 2019

Suveranul Pontif se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ambasadori, cu reprezentanţi ai societăţii civile, cu Patriarhul Daniel, cu membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Cele mai importante activităţi de masă la care va participa Papa Francisc la Bucureşti vor avea loc la ora 17.00, la Catedrala Mântuirii Neamului, unde, împreună cu Patriarhul Daniel, va spune rugăciunea „Tatăl nostru”, apoi va saluta mulţimea, şi la ora 18.00, la Catedrala Sf. Iosif, unde va prezida Sfânta Liturghie, apoi va porni spre Piaţa Victoriei.

Papa Francisc in Romania 2019

Trei sute de voluntari vor asista, alături de autorităţi, cele 25.000 de persoane care s-au înscris online pentru a-l vedea pe Papa Francisc după Sfânta Liturghie de la Catedrala Sf. Ioşif. În centrul oraşului vor fi amplasate două scene (Catedrala Sf. Iosif şi Piaţa Ateneului), 15 ecrane şi numeroase difuzoare unde va putea fi urmărit programul Papei.

În afara celor 19 sectoare dedicate pelerinilor, va exista o zonă „liberă”, de unde cei care nu s-au înscris online să poată asista la evenimentele din Piaţa Revoluţiei.

Facilităţi vor deservi toate sectoarele – toalete ecologice, coşuri de gunoi, puncte de alimentare cu apă. Vor fi amenajate zone speciale, pregătite pentru persoane cu dizabilităţi şi pentru familii cu copii mici. Este interzis accesul participanţilor în sectoare cu băuturi alcoolice, obiecte contondente, cu animale de companie.

După controlul de securitate, fiecare persoană va primi la intrarea în sectorul unde a fost arondat sacul pelerinului – care va conţine o şapcă, o pelerină pentru ploaie, un steguleţ cu drapelul, pe o parte, şi însemnele Vaticanului, pe cealaltă, broşura cu programul, precum şi texte care vor fi citite şi cântate şi o decadă de rosariu.

Scaune de spovadă vor fi amplasate în mai multe puncte din centru.

Accesul în zona Catedralei Sf. Iosif va putea fi făcut în intervalul orar 12.30- 16.30, şi până la 17.30 în sectoarele din Piaţa Revoluţiei.

Suveranul Pontif va părăsi Catedrala Sf. Iosif după liturghie şi va merge, în papamobil, pe Calea Victoriei până în faţa Ateneului şi a Palatului Regal. În timp ce va saluta mulţimea, pe scena amplasată în centrul Bucureştiului vor avea loc momente artistice.

Între măsurile luate în localităţile unde va ajunge Sfântul Părinte se numără instalarea de spitale mobile, în plus, CFR a anunţat ca vor fi folosite toate garniturile şi vor fi suplimentate trenurile pe direcţia Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj.

Între cele mai importante momente ale vizitei Papei în România se numără Sfânta Liturghie de la Sanctuarul marian din Şumuleu-Ciuc şi Divina Liturghie de pe Câmpia Libertăţii din Blaj cu beatificarea şapte episcopi greco-catolici martiri: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.

Aceasta va fi a doua vizită a unui Suveran Pontif în ţara noastră. În urmă cu 20 de ani, Papa Ioan Paul II a vizitat Bucureştiul.

Papa Francisc in Romania 2019

Programul zilei de vineri:

11:15 – Aterizare pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” din Bucureşti
 Ceremonia de bun venit

12:05 – Ceremonia oficială de primire la Palatul Cotroceni
Ceremonial militar, Platoul de Ceremonii
Convorbiri tête-à-tête între preşedintele României, Klaus Iohannis, şi Sanctitatea Sa Papa Francisc
Întâlnirea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu Sanctitatea Sa Papa Francisc

13:05 – Întâlnire cu autorităţile statului, societatea civilă şi corpul diplomatic, în Sala Unirii de la Palatul Cotroceni
 Discursul Preşedintelui României, Klaus Iohannis
 Discursul Sanctităţii Sale Papa Francisc in Romania 2019. 

15:45 – Sosire la Palatul Patriarhiei
Întâlnire privată cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

16:15 – Întâlnire cu Sinodul Permanent al Bisericii Ortodoxe Române, Palatul Patriarhiei
 Discurs al Sanctităţii Sale Papa Francisc

17:00 – Sosire la Catedrala Naţională
Rugăciunea „Tatăl Nostru”, alocuţiuni şi cântări pascale
 Salut al Sanctităţii Sale Papa Francisc

18:00 – Sosire la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Iosif”
Sfânta Liturghie
 Omilia Sanctităţii Sale

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si