Parada militară de 1 decembrie 2022 a început. Programul complet al evenimentelor din București - IMAGINI LIVE

UPDATE ora 11:00. A început Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Parada militară a început joi, 1 decembrie 2022, la ora 11:00 cu intonarea Imnului Național concomitent cu executarea a 21 de salve de tun.

Author: Madalina Grigore miercuri 30 noiembrie 2022 , 18:01

Parada militară de 1 decembrie 2022.

Parada militară de 1 decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

UPDATE:  De asemenea, Președintele României, Klaus Iohannis va depune o coroană de flori în memoria eroilor care au căzut pe câmpul de luptă pentru ca neamul românesc să fie astăzi reîntregit. După care, cei prezenți la paradă vor ține ulterior un moment de reculegere pentru eroii României. După ceremonia oficială, românii pot vizita expoziția tehnică militară din zona Arcului de Triumf.

UPDATE:  Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns la Arcul de Triumf, fiind întâmpinat de ministrul Apărării Angel Tîlvăr. După ceremonialul primirii, preşedintele a mers în tribuna oficială, alături de celelelalte oficialităţi, printre care se află premierul Nicolae Ciucă, preşedinteţii celor două Camere ale PArlamentului, miniştrii Apărării şi Internelor, parlamentari.

UPDATE : Aproximativ 1.500 de miliari şi 120 de mijloace tehnice, defilează azi, de Ziua Naţională, la Arcul de Triumf din Capăuală. Preşedintele Klaus Iohannis a sosit la Arcul de Triumf.

Știre inițială: Ziua de 1 decembrie simbolizează cel mai important eveniment din istoria României. În marile orașe din țară ziua va fi marcată prin diverse activități. Cel mai așteptat moment este parada militară din București, de la Piața Arcului de Triumf.

România îmbracă haine de sărbătoare pe 1 decembrie, iar ziua nu poate trece fără a fi marcată de paradele militare spectaculoase de Ziua Națională. 

La parada militară din Capitală vor participa peste 1.500 de militari și specialiști. 120 de mijloace tehnice printre care 40 de aeronave vor fi prezente la evenimentul din Piața Arcului de Triumf din Capitală. Iată programul complet al manifestărilor din București și din celelalte orașe!

Parada militară din Capitală va putea fi urmărită live pe site-ul www.stirilekanald.ro.

Parada militară de 1 decembrie 2022.

Parada militară de 1 decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București

[Sursa foto: Facebook MApN -Bogdan Pantilimon, Adrian Sultănoiu, Valentin Ciobircă]

Programul paradei militare de 1 decembrie din București

Mai mult de 1.500 de militari și specialiști din structurile MApN, MAI, SRI, STS și ANP, dar și aproximativ 120 de mijloace tehnice printre care și 40 de aeronave participă joi, pe 1 decembrie la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul va avea loc în Piața Arcului de Triumf din Capitală. 

Parada militară de Ziua Națională a României începe joi, 1 decembrie, la ora 11:00. 

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

În cadrul evenimentului din Capitală vor defila și aproximativ 150 de militari străini din detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Portugalia, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos, dar și militari care reprezintă țările aliate contribuitoare la structurile NATO din România. Nu vor lipsi nici mijloacele tehnice, 25 la număr, printre ele sunt și aeronave de luptă din Canada, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii. 

Citește și: De 1 Decembrie, Kanal D sărbătorește românește, cu Știrile Kanal D!

1 decembrie 2022: Imnul Național va deschide ceremonia

Ceremonia va fi deschisă cu intonarea Imnului Național al României concomitent cu executarea a 21 de salve de tun. Președintele României, Klaus Iohannis, va depune apoi o coroană de flori în memoria eroilor care au căzut pe câmpul de luptă pentru ca neamul românesc să fie astăzi reîntregit. Cei prezenți la paradă vor ține ulterior un moment de reculegere pentru eroii României.

După terminarea ceremoniei oficiale, românii pot vizita expoziția tehnică militară din zona Arcului de Triumf.

Începând cu ora 09:00 va avea loc o ceremonie militară și religioasă, se vor depune coroane și jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I. De la ora 19:00, militarii din Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” se vor retrage cu torțe pe traseul: Palatul Cercului Militar Național- Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii. 

Parada militară de 1 decembrie 2022.

Parada militară de 1 decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București

[Sursa foto: Facebook MApN -Bogdan Pantilimon, Adrian Sultănoiu, Valentin Ciobircă]

Ce tehnică terestră și aeriană va putea fi admirată la Parada Militară de 1 decembrie?

Românii prezenți la parada de 1 decembrie vor putea admira evoluția aviației militare, unde vor fi prezente o formație de aeronave C-27J Spartan din dotarea Bazei 90 Transport Aerian Otopeni, un avion C-130 Hercules care va zbura însoțit de aparate IAR-99 Standard, o celulă de aeronave IAR-99 Șoim, dar și aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon, din înzestrarea Bazei 86 Aeriene. 

Piloții NATO transferați în România vor apărea de Ziua Națională la bordul unor aeronave F-18 Hornet, din Spania, CF-188 Hornet, din Canada, și Eurofighter Typhoon, ce aparțin Forțelor Aeriene Italiene. 

Primii militari care vor deschide parada terestră condusă de generalul Corneliu Postu vor fi cei Divizia 2 Infanterie Getica și luptătorii de elită din detaşamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Citește și: Restricții de circulație de 1 Decembrie în București. Pe ce bulevarde vor defila militarii din Armata Română

În Piața Arcului de Triumf vor intra apoi cei din detașamentul Brigăzii de Informații Militare, construită în anul 2010 și compusă din structuri din domeniile HUMINT, IMINT și război electronic. Misiunea acestora este de a ajuta cu sprijinul de informații a factorilor de decizie până la nivel strategic. Militarii din Brigada de Informații Militare au participat începând cu 2001 la misiuni din teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest. În unele situații informațiile erau obținute prin misiuni acoperite printre localnicii din teatrele de operații.

Parada de 1 decembrie 2022: militarii străini vor defila de Ziua Națională a României

Va intra apoi detașamentul Brigăzii Multinaționale de Sud-Est care are în componența sa reprezentanți ai contingentelor din Polonia, Portugalia și Republica Macedonia de Nord, care sunt dislocate în România. 

Grupul de luptă NATO din România, care are baza la Cincu, va intra apoi la defilare. Militari francezi, belgieni, olandezi și din Republica Moldova vor fi prezenți la parada de 1 decembrie. 

Parada militară de 1 decembrie 2022

Parada militară de 1 decembrie 2022. Programul complet al evenimentelor din București

[Sursa foto: Facebook MApN -Bogdan Pantilimon, Adrian Sultănoiu, Valentin Ciobircă]

Citeste si: “Am fost foarte afectată.” Catinca Roman, prima reacție după ce sora ei, Oana, a dezvăluit că nu vrea să-și viziteze mama- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

Militarii Diviziei 101 Aeropurtate a SUA reprezintă unul dintre momentele de atracție al paradei de 1 decembrie. Fac parte din una dintre cele mai mari unități militare americane din lume și luptă sub denumirea „Screaming Eagles”.

Următorul moment este cel al defilării detașamentului Forțelor Terestre Române, format din militari din Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, formațiunea Forțelor Terestre Române și un bloc de 60 de militari din cadrul Forțelor Navale Române. Vor defila alături de ei și formațiuni ale Ministerului Afacerilor Interne (Poliție, Jandarmerie și Pompieri), SRI, STS sau Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Elicoptere precum IAR-330 Puma ale MApN, Chinook și AH-64 Apache ale US Army, SA 365N Dauphin ale SRI și EC-135 ale MAI vor fi deasupra Pieței Arcului de Triumf.

Citește și: 1 Decembrie 2022- Ziua Națională a României: Cinci lucruri mai puțin cunoscute despre această dată

Cei prezenți la parada de 1 decembrie vor putea admira tehnică militară specială HUMVEE-urile, model M 1165 cu turelă și vehiculele de luptă Toyota, modificate ce aparțin Forțelor Speciale, dronele Scan Eagle ale Batalionului IMINT, vehiculele blindate URO VAMTAC, blindatele PIRANHA V, sisteme de rachete HIMARS cunoscute în Ucraina, blindate MLI-84M Jderul, tancuri TR-85 M1 Bizonul și lansatoare de rachete LAROM. 

Nu vor lipsi nici blindatele francezilor de la Regimentul 152 Infanterie „Diavolii Roșii”, blindatele ROSOMAK ale Poloniei, vehiculele de luptă PANDUR ale Portugaliei și nici blindatele și obuzierele Diviziei 101 Aeroportuare din SUA.

Vor mai fi prezentate publicului și sistemele de rachete sol-aer, cu bătaie mare Patriot, rachetele HAWK și sisteme de transmisiuni și autospeciale ale Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații și Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Citește și: Parada militară 1 Decembrie 2022: La ce oră începe ceremonia?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si