Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online primesc 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ce condiții trebuie să îndepliniți

Guvernul va introduce și în acest an școlar măsura prin care părinții care trebuie să stea acasă cu copiii, din cauza trecerii la învățământul online, primesc 75% din salariul brut. Există însă și câteva condiții.

Author: Alexandra Costea marți 21 septembrie 2021 , 18:29

Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online primesc 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ce condiții trebuie să îndepliniți
Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online primesc 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ce condiții trebuie să îndepliniți[Sursa foto: unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Eu am spus că ne dorim prezență fizică și voi face totul pentru a avea prezența fizică în anul 2021-2022. Bineînțeles că dacă mergem în această direcție și vor fi școli sau clase închise, iar părinții vor trebui să stea acasă, aveam o măsură pe care am aplicat-o anul trecut, aceea de a susține financiar – era o parte din salariul mediu brut, 75% parcă era”, a susținut, marți, Florin Cîțu.

Cîțu a precizat că există resurse bugetare pentru susținerea unei astfel de măsuri.

„Vom reintroduce această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide școala pe motiv de COVID. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă",

a adăugat premierul.

Conform măsurii care a fost în vigoare până la data de 30 iunie 2021, un părinte angajat la stat sau la privat poate beneficia de o indemnizație de 75% din salariul brut, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu pe economie, pentru perioada în care rămâne acasă cu copilul pentru că școlile sau grădinițele au fost închise. Un părinte poate primi zile libere plătite numai dacă celelălat părinte nu beneficiază deja de acest drept. Măsura s-a aplicat și în cazul familiilor monoparentale.

Citeste si: Focar de infecție cu COVID-19 la Metrorex: Directorul și peste 15 angajați, infectați

„Copilul NU va merge la școală dacă are aceste simptome!”. Avertismentul medicilor în plin valul 4

Medicii de familie au explicat care sunt simptomele care ar trebui să îi îngrijoreze pe părinți și de care trebuie să țină cont astfel încât să nu îi ducă la școală sau la grădiniță pe cei mici, pentru a nu îi îmbolnăvi și pe ceilalți.

„Ce trebuie să știe un părinte informat? Copilul NU va merge la școală, va rămâne la domiciliu, dacă în ultimele 24 de ore a apărut cel puțin unul dintre următoarele semne de boală:

  • febră;
  • tuse;
  • dureri în gât;
  • dificultăți în respirație;
  • pierderea gustului sau mirosului;
  • dureri musculare;
  • dureri de cap;
  • secreție nazală;
  • tulburări digestive.

În această situație, se va contacta telefonic medicul de familie împreună cu care părintele va decide cea mai corectă atitudine de urmat. În funcție de evoluția stării de sănătate, medicul va stabili tratamentul și dacă este necesară o vizită directă”, se explică pe pagina oficială a Societății Naționale de Medicină de Familie.

Citeste si: VIDEO| Scandal la ușile Spitalului Județean Timișoara, unde zeci de pacienți s-au certat și chiar s-au împins cu paznicii, ca să poată intra în cabinetele medicilor

Cum ne protejăm copiii de COVID când merg la şcoală. Dr. Dan: "Sunt reguli de aur pe care orice părinte trebuie să le stabilească"

Pediatrul Amelia Dan spune ce avem de făcut pentru ca ai noștri copii să nu se îmbolnăvească la școală, dar şi care sunt noile simptome ale infecției cu SARS-CoV-2, care ar trebui să ne îngrijoreze.

„În primul rând este important să se stabilească nişte reguli de igienă, în care spălatul mâinilor foarte des să fie regulă de aur.  În privinţa pacheţelului şi mâncatul la şcoală, nu am nimic de obiectat, atât timp cât nu se împrumută sandwich-ul sau sticluţa cu apă de la unul la celălalt. Tocmai de aceea, părintele trebuie să stabilească reguli înainte ca cei mici să meargă la şcoală. De asemenea, părintele trebuie să fie informat dacă există un caz de infecţie respiratorie în clasă, iar părinţii ai cărui copil este bolnav să-l ţină acasă", îi sfătuiește medicul pediatru Amelia Dan pe părinți.

Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online primesc 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ce condiții trebuie să îndepliniți
Părinții care stau acasă cu copiii care fac ore online primesc 75% din salariu și în acest nou an școlar. Ce condiții trebuie să îndepliniți[Sursa foto: unsplash.com]

Citeste si: Declarația neașteptată dată de Vlad Voiculescu: ”Nu e rezonabil să testezi din bani publici, să plătească toţi pentru refuzul cuiva de a se vaccina"

Strănutul repetat, simptom specific noii variante Delta

„Simptomatologia clinică este comună cu a infecţiilor respiratorii: dureri de cap, secreţii nazale abundente şi strănutul repetat. Dacă avem salve de strănuturi la copilul care nu este alergic, deja avem un semnal de alarmă. Se pare că aceste strănuturi repetate sunt o caracteristică pentru infecţia cu noua variantă Delta, mai puţin decât pierderea mirosului şi gustului. Nu este obligatoriu ca infectarea cu varianta Delta să fie însoţită de pierderea mirosului. S-au făcut o serie de studii conform cărora, în cazul celor nevaccinaţi tusea persistentă este clar semnul de infecţie, iar pentru cei care sunt vaccinaţi, fie cu o doză sau cu schema completă, persistă strănutul", adaugă dr. Amelia Dan.

Citeste si: Vaccinarea cu doza nr. 3 ar putea începe de săptămâna viitoare, spune medicul Valeriu Gheorghiță

Răceală banală sau covid? Medicul Mihai Craiu, despre simptomele care ar trebui să îi alerteze pe părinți

Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat care sunt simptomele care ar putea ajuta părinții să diferențieze o banală răceală sau viroză de coronavirus.

„Aș restrânge la 3 sfaturi practice. Primul lucru pe care l-aș lua în seamă, aș vedea în contextul familiei. Dacă există și alții cu guturai, răceală, în familie, atunci mai degrabă ne gândim la ceva care a fost luat, nu neapărat la o reacție alergică. Al doilea lucru, contează foarte mult rata de transmitere comunitară, a zonei. Aici, în Ilfov, sunt zone unde se apropie de roșu sau a intrat în roșu, deja foarte clar. Adică acolo părinții trebuie să fie mai îngrijorați decât în nu știu ce sat sau școală de regiune de deal unde sunt în verde și n-a fost nimeni în comună bolnav. Și, în fine, strict din punct de vedere clinic, dacă boala aia este cu febră care nu scade la antitermicele obișnuite, la o doză, la două doze, dacă are și a doua zi febră, trebuie văzut. Nu există alergie cu febră mai multe zile la rând. Deci o boală febrilă care înfundă nasul și face tuse și strănut, dacă vine în context, dacă e în zonă de transmitere comunitară mare și dacă persistă temperatura, trebuie mers la doctor”, a explicat medicul Mihai Craiu.

Citeste si: Bilanț coronavirus, marți 21 septembrie. Record negru de infectări și decese în valul 4


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si