Camera Deputaţilor s-a întrunit miercuri, de la ora 9,30, în sesiune extraordinară pentru adoptarea unui proiect de lege cu privire la ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord (NATO).

Citeste si: Iohannis a semnat protocolul de aderare la NATO al Suediei și Finlandei

UPDATE 11.30. Vot pentru extinderea NATO.  Camera Deputaţilor a votat cu 227 de voturi ”pentru” şi 3 abţineri, proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda şi a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de

Nord.

Preşedintele Camerei, Marcel Ciolacu a afirmat că acest vot reprezintă un răspuns ferm pentru Federaţia Rusă, este o dovadă că solidaritatea europeană rămâne una dintre principalele arme cu care putem răspunde acestei agresiuni absurde.

Pe 5 iulie, Suedia și Finlanda au semnat protocolul de aderare la NATO pentru a se alătura oficial alianței. Protocolul de aderare trebuie ratificat de toate cele 30 de parlamente aliate pentru a permite ambelor țări să devină parte a NATO și să beneficieze de clauza de apărare colectivă a alianței. 

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: „Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea- wowbiz.ro

Suedia și Finlanda, mai aproape de NATO

Comisiile parlamentare de specialitate vor întocmi marţi raportul asupra proiectului. Şedinţa Camerei Deputaţilor va fi în format hibrid- cu prezenţă fizică şi online.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni, 18 iulie, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, privind aderarea Finlandei şi Suediei la NATO. 

Citeste si: Grupul Wagner a început să recruteze deținuți

Într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, se precizează că „preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 18 iulie 2022, decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie 2022, de aderare a Republicii Finlanda la Tratatul Atlanticului de Nord, semnat la Washington la 4 aprilie 1949, şi a Protocolului, semnat la Bruxelles, la 5 iulie".

suedia finlanda nato

Aderarea Suediei și Finlandei la NATO, un pas istoric după o lungă perioadă de neutralitate

[Sursa foto: Twitter]

Guvernul României a adoptat, vineri, un proiect de lege care vizează ratificarea protocolului de aderare la NATO a celor două țări, Finlanda și Suedia.

Turcia, condiție pentru acceptarea extinderii NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat marți că „va îngheţa” aderarea Suediei şi Finlandei la NATO dacă acestea nu respectă condiţiile puse de Turcia, relatează presa internațională.

Citeste si: Ucraina vrea să atace Crimeea: „Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră”

„Am adoptat o atitudine extrem de clară în favoarea continuării extinderii NATO(...) Vreau să amintesc încă o dată că vom îngheţa procesul dacă aceste ţări nu iau măsurile necesare pentru a ne îndeplini condiţiile”, a declarat Erdogan la finalul unei reuniuni de guvern, în preziua unui summit tripartit cu omologii săi rus şi iranian de la Teheran.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si