Pasari protejate prin lege, capturate de braconieri si vandute cu 10 lei bucata

Nici pasarile cerului nu mai scapa de goana unora dupa bani. Tot mai multe inaripate ocrotite de lege sunt capturate de braconieri. Fara pic de mila, negustorii leaga aripile cintezelor sau sticletilor cu sirma, inchid bietele animale in custi stramte si le scot la vanzare in piete.

Webeditor: A.L. Author: Stirile Kanal D marți 28 martie 2017 , 19:19

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Doua biete cinteze se zbat legate fedeles cu sarma, stramtorate intr-o colivie cat pumnul, cu gratii din fier.

Inaripatele nu mai au nici glas de cat chin indura! Au cazut in capcana braconierilor si au ajuns marfa de contrabanda in pietele bucurestene.

Sunt vandute cu 10, 20 de lei bucata!  

"Sa o tii inchisa sa se omoare"  "De aceea il vinde cu 20 de lei bucata"  "Pacat de ele. Au suflet si ele"

Prins cu pasarile-n custi si fara niciun act de provenienta, negustorul inventeaza pe loc scuza.

"Nu asa au crescut. Sunt in colivie ca sa nu zboare, asta e ideea. Asa i-am luat de la cineva, ti-am spus!"

Numai ca cei de la Garda de Mediu nu s-au lasat convinsi de povestile braconierilor. De aceea au pornit razii in toate pietele.

Dintr-o sacosa, comisarii scot una cate una zeci de pasari ocrotite de lege, ca pe niste tigari de contrabanda.

"Ce de cinteze are acolo! Uite, aici, cum il chinuie pe asta cu aripile legate"

Ovidiu Bufnila, reprezentant al Societatii Ornitologice Romane: "Toata metoda in sine e o barbarie.

Se pune un bat cu un clei foarte puternic. Pasarile se aseaza pe el, se prind acolo. Daca pana e lipita de clei, e smulsa. Sunt taiate aripile la unele pasari"

CAPTIVITATEA LE UCIDE!

Astfel de acte de cruzime iau avant pentru ca omul e tot mai dornic sa faca din aceste mici vietati... animale de companie, in special pentru trilurile lor si pentru penajul deosebit. Cei care le cumpara, insa, habar n-au cat rau le pricinuiesc.

Ovidiu Bufnila, reprezentant al Societatii Ornitologice Romane: "Orice specie care este prinsa din natura si pusa intr-o colivie nu suporta regimul de captivitate si moare in scurt timp. Romanii, in popor, spun ca pitigoiul moare cu unghia in gat. Nu, moare pentru ca nu suporta captivitatea, nu suporta colivia" "Sunt puse intr-un spatiu mic, unde nu trebuie sa faca altceva decat sa cante. In loc sa venim in natura sa ascultam, vrem sa avem un minidifuzor acasa"

Pasarile cantatoare salbatice, sticletele, scatiul, caneparul sau cinteza- sunt protejate de lege in Romania. Comercializarea lor este strict interzisa. Braconierii pot fi pedepsiti cu pana la 6 luni de inchisoare daca sunt prinsi. Cat despre exemplarele exotice, ele pot fi cumparate numai de la crescatorii autorizati, insa pretul ajunge la cateva sute de lei.
 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si